03-07-2020

Litvanija izdala novu kovanicu eura

Litvanija, jedna od zemalja Eurozone, izdala je novu kovanicu eura i to neobičnog iznosa.


Izvor: SCREENSHOT/YOUTUBE/ LIETUVOS BANKAS

Na litvanskoj kovanici od euro i po istaknut je natpis "Posle tame, nadam se svjetlosti" i prikazani su zraci sunca koji osvjetljavaju 2020. godinu, dok sjenka pravi međunarodni signal za opasnost – SOS.

Iz Centralne banke Litvanije rekli su da je ideja nastala još u martu, kada je baltička zemlja uvela zatvaranje kako bi suzbila širenje novog korona virusa.

Kako su istakli, na vrhuncu pandemije bili su svjedoci solidarnosti među ljudima, te ovaj simbolični novčić označava univerzalne ljudske vrijednosti nade, jedinstva i solidarnosti.

"Ovim novčićem odajemo i počast medicinarima i svim ostalim ljudima koji su pomagali tokom pandemije, od dobrovoljaca koji su pružali pomoć starijima do nastavnika koji su učili djecu preko interneta", kazali su iz te institucije za AFP.

Kovanice od 1,5 eura kao i one za numizmatičare od 5 eura, dostupne su onlajn i u brojnim prodavnicama širom zemlje.

Ovakav potez je neobičan, ali nije i nezabilježen. Komemorativne kovanice od 1,5 eura izdao je i Portugal 2008. godine, u čast Međunarodne medicinske pomoći, zatim Austrija u nekoliko navrata, kao i sama Litvanija.

Litvanija je ublažila većinu mjera koje su uvedene sredinom marta kako bi se spriječilo širenje covid-19.

Prema poslednjim podacima sa Worldometersa, u toj zemlji je do sada ukupno potvrđeno 1.828 slučajeva korona virusa, a 79 osoba je preminulo – znatno manje nego u većini drugih zemalja Evropske unije.

Izvor: Mondo