19-02-2019

"Ljubišini dani u Beogradu“

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ u saradnji sa Kolarčevim narodnim univerzitetom organizuje književno veče u čast Stefana Mitrova Ljubiše, koji je bio znameniti Paštrović i Budvanin.



Književno veče će se 20. februara održati u Maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ u saradnji sa Kolarčevim narodnim univerzitetom organizuje književno veče u čast Stefana Mitrova Ljubiše.

On je bio znameniti Paštrović i Budvanin. Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše komponovano je na umjetničkom prikazu ljudi i događaja u mediteranskom i širem okruženju, zbog čega su ga nazivali i „Njegoš u prozi”.

Ovom prilikom, biće održano predstavljanje dva novija izdanja:

1) Monografija "Kulturna istorija Paštrovića”, autora prof. dr Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina. Monografija je publikovana u izdanju renomirane izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u okviru edicije ,,Vrt”, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Recenzenti monografije su akademik Branislav Mitrović, prof. dr Bojan Žikić, dr Miroslav Luketić i prof. maestro Bojan Suđić.

2) "Kazalice Stefana Mitrova Ljubiše” akad. Radomira V. Ivanovića. Urednik izdanja je Niko Martinović, a izdavač Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Knjiga sadrži više tekstova o ovom čuvenom Paštroviću, a objavljena je povodom 140 godina od Ljubišine smrti.

Posjetioci će imati priliku da čuju predavanja akademika Radomira V. Ivanovića, dr Mile Medigović Stefanović, Zorice Stablović Bulajić i Dušana Medina. Odabrane odlomke će kazivati dramska umjetnica Jovana Todorović.