19-10-2014

MA: Broj putnika u avgustu veći tri odsto

Nacionalna avio-kompanija je u avgustu ostvarila porast broja putnika u odnosu na isti mjesec prethodne godine tri odsto i to kroz porast broja putnika u redovnom saobraćaju za pet odsto (4.183), porast putnika u code share saobraćaju 14 odsto, dok je broj putnika u čarter saobraćaju smanjen 22 odsto (1.594).

MA: Broj putnika u avgustu veći tri odsto | Radio Televizija Budva

“Kuriozitet navedenog je da je broj putnika u avgustu ove godine prevezen uz znatno manji broj sati letjenja u odnosu na avgust 2013. godine, čime se pozitivno uticalo na direktne operativne troškove, konstatovano je na nedavno održanoj sjednici Odbora direktora, a na osnovu Izvještaja o poslovanju komercijalnog i finansijskog sektora nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines”, navodi se u saopštenju.

“Posmatrajući finansijsko stanje kompanije, posebno imajući u vidu naslijeđene dugove iz prethodnih godina, na sjednici je naglašeno da nacionalna avio-kompanija u 2014. godini uredno izmiruje sve obaveze proistekle iz redovnog poslovanja”, navodi se u saopštenju MA.

U tom smislu naglašeno je da je do sada u Budžet Crne Gore uplaćeno 896.000 eura carinskog duga i u istom iznosu dug za poreze i doprinose na osnovu čega se može konstatovati da su izmirene poreske obaveze za 2011. i 2012. godinu.

Takođe, pri kraju je i obaveza izmirenja duga prema Aerodromu Priština, u iznosu od 429.000 eura, kao i obaveze prema Aerodromima Crne Gore i SMATCA-i (kontroli letjenja Srbije i Crne Gore).

U cilju pripreme predstojeće zimske sezone i planiranja ljetnje turističke sezone za 2015. godinu, na sjednici je podržano aktiviranje tarife takozvanog ranog bukinga, a dato je odobrenje za nastavak analize mogućnosti otvaranja novih redovnih i čarter linija.

“U tom cilju, a imajući u vidu nastojanje većinskog vlasnika da se poveća avio-dostupnost Crne Gore, intenziviraće se pregovori oko otvaranja redovne linije Podgorica-Kopenhagen, preko Zagreba, na kojoj postoji mogućnost saobraćanja tri puta sedmično tokom cijele godine. Takođe, pored redovnih linija za Frankfurt i Dizeldorf, u narednoj godini se očekuje i uvođenje čarter saobraćaja prema više gradova u Njemačkoj”saopšteno je iz MA.

Pored navedenog, tokom naredne godine se, nakon višegodišnje pauze, očekuje obavljanje čarter saobraćaja prema Varšavi i Pragu, a u planu je i detaljna analiza uvođenja redovnog saobraćaja tokom ljetnje sezone 2015. godine za Mančester i Lion.