24-07-2020

Magla kao iz Carpentnerovog filma: Meterološki fenomen u Budvi

Magla kojoj danas svjedočimo fenomen je koji je inspirisao i Johna Carpentnera.

Magla kao iz Carpentnerovog filma: Meterološki fenomen u Budvi | Radio Televizija Budva

Budvansku obalu je danas zahvatio neobičan meteorološki fenomen – morska magla. Riječ je o gustoj magli koja nastaje na moru i koja se postepeno približava, najprije ostrvima, pa onda i obali.

Ovaj meteo fenomen vjerovatno je inspirisao Johna Carpentera, reditelja kultnog američkog horor filma 'Magla', u kojem se radnja odvija u obalnom mjestu koje obavije upravo ovakva, morska magla.

Na fotografijama koje su čitaoci danas slali u internet poštu našeg Portala, najbolje se vidi kako magla postepeno 'osvaja' obalu.

Portal morski.hr opisao je kako nastaje morska ili advekcijska magla.

'Možemo početi od osnovnog preduslova za nastanak advekcijske magle, a to je postojanje vlagom obogaćenog vazduha koji se u dodiru s hladnijom površinom hladi ispod temperature tačke rosišta. Rosište je ona temperatura do koje se vlažan vazdu nepromijenjenog pritiska mora ohladiti da dođe do kondenzacije. Na Jadranu je upravo more ta površina s kojom u dodiru dolazi do hlađenja relativno toplog i vlažnog vazduha, kažu na portalu Morski.hr.

Kako je more ovih dana u Budvi po riječima kupača veoma hladno, a temperatura je u proteklih par dana u porastu, otuda i magla prilikom spoja ova dva prirodna kontrasta.