16-10-2019

Maine - Nekadašnja Peta crnogorska nahija

Pleme Maine je jedna od tri stare knežine (zajedno sa Brajićima i Poborima) koje su u prošlosti bile u sastavu Boke ili Crne Gore. Dok su bile u sastavu Crne Gore nazivane su i Petom nahijom, ili su se računale kao sastavni deo Katunske nahije.


Maine se dijele na tri dijela: Podostrog, Gornje (Srednje) i Donje (Krajnje) Maine.

Gornje ili Srednje Maine obuhvataju sela Duletići (bratstvo Duletići), Lapčiće (bratstva Franeta, Radonić ili Radonjić i Bjelica), Markoviće (bratstva Marković i Radulović) i Laze (bratstva Gigović i Lazović). U selima je danas malo pripadnika ovih bratstava, većina ih se iselila u Budvu, neki su kolonizovani u Srbiju (Vojvodinu), neki su se iselili po svijetu.



Svetinje prošlosti

Na području Maina ima više crkava i manastira. Manastir Podmaine nalazi se na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, oko dva kilometra sjeverno od Starog grada. Drugo ime za manastir je Podostrog.

U njemu se nalaze manji hram Uspenija Presvete Bogorodice iz XV veka, zadužbina Crnojevića i crkva sv. Petke iz 1747. godine, zadužbina mitropolita Sava Petrovića. Unutrašnjost ove crkve je ukrašena freskama koje je živopisao 1747. godine slikar iz Risna Rafail Dimitrijević. Enterijer crkve krasi i vrijedan ikonostas okovan srebrom.