30-03-2016

Maloljetni pacijent četvrta žrtva gripa

Maloljetni pacijent preminuo je protekle sedmice od posljedica virusa gripa. To je ujedno četvrti smrtni slučaj u ovoj sezoni. Iz Instituta za javno zdravlje navode da se bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Maloljetni pacijent četvrta žrtva gripa | Radio Televizija Budva

"U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, tokom protekle nedjelje pristigla je jedna prijava smrti od influence tipa A. To je četvrti registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Riječ je o maloljetnoj osobi, koja je od rođenja bolovala od teških hroničnih bolesti, kod koje je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa, i nije bila vakcinisana protiv gripa", kaže se u saopštenju Instituta.

Tokom prethodne sedmice, kako dodaju, registrovano je 205 oboljelih osoba, sa incidencijom 33/100.000 stanovnika. "Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom zaključno sa 27. marta potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 155 pacijenata i antigena virusa gripa tipa B kod sedam pacijenata", navodi se u saopštenju.

Subtipizacijom je, kako se dodaje, u cirkulaciji dokazano prisustvo i virusa gripa tipa A(H1N1pdm09), tipa A(H3N2) i tipa B. U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, podsjećaju iz Instituta, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

"Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnatom maramicom. Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru", naglašavaju iz Institita.

U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, dodaju, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima.

"Najefektivnija mjera prevencije grip je vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme tokom trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju", savjetuju iz Instituta.

OPSTE MJERE PREVENCiJE

- izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama,
redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa - i usta prljavim rukama,
- redovno provjetravanje prostorija,
- izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi,
- praktikovanje dobrih navika,
- adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća,
- spavanje i fizička aktivnost