26-09-2014

Manifestacija „Kadmov dan“

U subotu 27. septembra 2014. godine, na prostoru Starog grada, održaće se velika cjelodnevna manifestacija „Kadmov dan“.

Manifestacija „Kadmov dan“ | Radio Televizija Budva

Radi se o manifestaciji koja će prije svega promovisati kulturno nasleđe grada Budve sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji.

Veoma bogat program podrazumijevaće organizovani obilazak kulturnog nasleđa Budve za turiste, dječiji likovni program u okviru koga će srednjoškolci kao i djeca svih uzrasta imati zadatak da, uz pomoć koordinatora i fotografije, skiciraju neke od objekata i događaja iz vremena kralja Kadma (šlem, koplje, Kadma i Harmoniju, zmiju...), a potom koristeći crne hamere i kockice lepenki u bojama toga vremena zajednički učestvuju u pravljenju više mozaika, koji će se potom izlagati na panoima i prigodnim postoljima. Takođe, djeca i mladi će uz instrukcije koordinatora, pokušati crtežom i slikama, a koristeći flomastere i pastelne boje, da ožive neke od događaja iz antičkog vremena. Uz karte znanja, fotografije, knjige i mape koordinatori će usmjeravati mlade i djecu da iskažu kako doživljavaju taj dio naše istorije.

U isto vrijeme održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući dječije radove. Muzički dio programa podrazumijevaće nastup djece iz budvanske Muzičke škole i koncert ranohrišćanske muzike, Vasila i Vasilise Hadžimanov. U večernjim časovima održaće se dramski dio programa pod nazivom „Riječ filozofa, debata i besjeda“ kada će Lepomir Ivković, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, kazivati govor nekog rimskog filozofa, što će biti uvod u debatu. Nakon toga, biće održano predavanje Stanka Papovića koje će imati kao osnovu antičku Budvu. „Kadmov dan“ završiće se predstavom „Metar i po do Cezara“ u izvođenju trupe „Balkan novi pokret“, iz Beograda. Radi se o urnebesnoj komediji sa temama iz rimskog perioda.

U saradnji sa NVO “Feštađuni” osmišljen je poseban dio programa pod nazivom “Budva kroz vjekove”. Grupa od 29 maski koji će činiti: rimski ratnici, feničanski ratnici, helenski i ilirski ratnici, Viktorija, antički muzičari, Kadmo i Harmonija, rimski građani i kontese, Konte Zanović, Tomo Medin i Kanjoš Macedonović, šetnjom kroz Stari grad, na svojevrstan način ispričaće priču o nastanku Budve.

"Cilj manifestacije je promovisanje našeg kulturnog nasleđa, koji čini jako važan segment naše turističke ponude. Takođe, ovako bogatim kulturno-umjetničkim programom želimo da privučemo što veći broj posjetilaca i da u ovom periodu postsezone učinimo boravak turistima u Budvi ljepšim i interesantnijim", kazali su iz Turisticke organizacije Budva.

Program:

12:00-13:00 Tura - obilazak kulturnog nasleđa Budve
Polazak – glavni ulaz u Stari grad

13:00-17:00 Dječiji likovni program na platou ispred Citadele

Izrada mozaika
Crtanjem oživimo istoriju
*Lov na blago – edukativna igra

14:00-17:00 Slatki kutak na platou ispred Citadele

17:00-19:00 Muzički program na Trgu pjesnika

Prvi dio programa - nastup djece iz budvanske Muzičke škole
Drugi dio programa - koncert ranohrišćanske muzike - Vasil i Vasilisa Hadžimanov

19:00-20:00 Riječ filozofa,debata i besjeda na Trgu pjesnika

20:30-22:00 Predstava „Metar i po do Cezara“ na Trgu pjesnika

*Performans „Budva kroz vjekove“ – NVO „Feštađuni“