08-09-2023

Marković: Bezbjednosna situacija tokom ljeta u Budvi zadovoljavajuća, nije bilo težih krivičnih djela

Budva je nekada bila mjesto obračuna kriminalnih klanova, ali na sreću poslednjih godina situacija se pozitivno promjenila i sada je sigurna turistička destinacija. U prilog tome, šefica Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Odjeljenja bezbjednosti Budve, Dalida Marković u razgovoru za Polis istakla je da je za nama jedno mirno ljeto jer je bezbjednosna situacija bila na zadovoljavajućme nivou i nije bilo težih krivičnih djela.


Foto: portal RTV Budva/TV Budva (printscreen)

Sa aspekta bezbjednosti ova turistička sezona je uspješno protekla, pa nije bilo težih krivičnih djela, osim jednog izolovanog slučaja.

Tokom juna, jula i avgusta na teritoriji budvanske opštine policijski službenici registrovali su 131 krivično djelo, a preduzimajući mjere i radnje rasvijetljen je izvjestan broj istih.

"Turistička sezona je protekla mirno. Ono što je jako bitno jeste da nismo imali težih djela koja su usmjerena na život i tijelo, kao ni drugih krivičnih djela koja bi okupirala pažnju građana i javnosti i izazvala uznemirenje javnosti. Što se tiče broja izvršenih krivičnih djela, registrovano je 131 krivično djelo, od kojih je 56 rasvijetljeno. Stanje bezbjednosti tokom sezone je možemo reći na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na činjenice i parametre koji ukazuju da nismo imali težih krivičnih djela, osim jednog izolovanog slučaja", istakla je načelnica Marković.

U pojedinim krivičnim djelima maloljetnici su bili izvršioci.

"Bilo je izvršilaca krivičnih djela i od strane maloljetnika, ali u posljednjem periodu je ta brojka zanemarljiva. Počinioci koji su kod nas registrovani su identifikovani i procesuirani nadležnom tužilaštvu ukoliko su krivično i prekršajno bili odgvoroni, a za one koji su ispod 14 godina i ne podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornsti preduzete su druge mjere i radnje u skladu sa zakonom", kazala je sagovornica Polisa.

Problematika nasilja u porodici i dalje je prisutna, a žene su spremne da prijave nasilnike.

"Može se reći da ima sve više prijava. Ne bih se složila sa činjenicom da ima više slučajeva, ali definitivno ima više prijava. To nam govori samo jedno, da je podignuta svijest građana o toj društveno neprihvatljivoj pojavi i da smo negdje svi kao društvo, zajednica i sistem odgovorni za takve slučajeva i da smo u obavezi da ih prijavimo. U Odjeljenju bezbjednosti Budva bilo je registrovanih krivičnih djela i prekršaja tokom ljetnje turističke sezone, ali ta brojka nije na nekom zabrinjavajućem nivou, već je negdje na nivou kao i prošle godine", istakla je Marković.

Tokom ljeta službenici budvanske policije u više odvojenih akcija lišili su slobode lica koja su izvršavala krivična djela krađe na plažama. Kada je riječ o izvršiocima, uglavnom su bili crnogorski i strani državljani.



M.S.