06-05-2019

Marković održao sastanak povodom radionice „Building eLeadership and eSkills“ u Nikšiću

Potpredsjednik Opštine Budva, Marko Marković, primio je danas učesnice dvodnenve radionice ”Building eLeadership and eSkills” koja se održava od 8. do 10. maja u Nikšiću.

Marković održao sastanak povodom radionice „Building eLeadership and eSkills“ u Nikšiću | Radio Televizija Budva

Radionica se je poslednja u nizu aktivnosti koje je Opština Budva, u prethodne dvije godine sprovela u saradnji sa partnerima na projektu FY4ICT u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Projekat FY4ICT (Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT) ima za cilj da edukuje i motiviše mlade iz ženske populacije Crne Gore i BIH, da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija kroz razmjenu najbolje prakse sa iskusnim partnerskim institucijama iz Evropske unije i kroz mobilnost neformalnog učenja.

U svom obraćanju učesnicama, potpredsjednik Marković je istakao da je izuzetno značajno što je u prethodnih godinu dana Opština Budva imala priliku da prvi put učestvuje u Erazmus plus projektima.

"Obrazovanje i iskustva koje su učesnice stekle u okviru pet regionalnih i međunarodnih radionica finansiranih iz sredstava Evropske komisije je od velikog značaja za njihovu buduću karijeru. Posebno imajući u vidu da se projekat FY4ICT tiče informacionih tehnologija i preduzetništva kod mladih žena, gdje su one nažalost nedovoljno zastupljene", kazao je Marković, podsjećajući da je u okviru ovog projekta oko 60 učesnica već imalo prilike da učestvuje na dvodnevnim radionicama u Mostaru i na desetodnevnoj mobilnosti u Mariboru u Sloveniji i Sofiji u Bugarskoj.

Budva je, takođe, u oktobru prošle godine bila organizator i domaćin dvodnevne radionice u okviru ovog projekta.

Dvodnevnu radionicu u Nikšiću organizuje partner na projektu, Inovaciono preduzetnički centar – TEHNOPOLIS. Tokom boravka u Nikšiću, učesnice radionice će imati prilike da se upoznaju i čuju brojna iskustva uspešnih žena iz oblasti informacionih tehnologija u Crnoj Gori. Teme radionice su: „Kako zaštititi svoju biznis ideju“, „Kako finansirati svoju biznis ideju“, „Kako izgraditi preduzetničku karijeru u digitalnom svijetu“.

Kako je naglasio Marković, svi troškovi ovog putovanja finansiraju se iz sredstava Evropske komsije, a na ovom projektu partneri Opštine Budva su:

Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak, Mostar BIH – koordinator
Inovaciono preduzetnički centar – TEHNOPOLIS, Nikšić, Crna Gora
Inovacioni centar, Banja Luka
Opština Budva
Institut modernih tehnologija u Crnoj Gori, Podgorica
Bugarski centar za žene u tehnologiji, Sofija , Bugarska
VEDOMA, Zavod za razvoj znanja i poduzetništva, Ceršak, Slovenija