25-10-2023

Marković: Podkošljun je ovog ljeta bio zatrpan smećem iz obližnjih hotela i ugostiteljskih objekata

Veliki problem tokom ljetnjih mjeseci u Podkošljunu predstavlja ogromna količina otpada koja se odlaže iz obližnjih hotela, restorana i lokala koji nemanju svoje kontejnerske stanice već svakodnevno zatrpavaju kontejenere u naselju. Posebno je neprijatna situacija sa bacanjem ostataka hrane, kazao je Ivan Marković predsjednik savjeta ove MZ.

Marković: Podkošljun je ovog ljeta bio zatrpan smećem iz obližnjih hotela i ugostiteljskih objekata | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

U naselju Podkošljun brojni su problemi tokom sezone, mještani najviše zamjerke imaju na neprimjereno odlaganje otpada, buku i saobraćajne gužve.

"Kao i u drugim naseljima i Podkošljun ima iste boljke. Što se tiče parking mjesta mi smo još i dobri snalazimmo se kakva su druga naselja. Buka je veliki problem i odlaganje smeća na neprimjeren način. Pričamo o toj bahatosti, najviše problema prave privrednici, kako oni odlažu taj otpad to nije u redu. Kontejnera ima vše nego dovoljno, ali ne može recimo jedan hotel koji ima ogromne kapacitete da baca u dva kontejnera otpad to jednostavno nije normalno, treba da ima svoje kontejnerske stanice. Oni se prazne po desetak puta dnevno, ali ne može se postići sve to. Druga stvar koja je ključna restorani i ugostiteljski objekti bacaju ostatke od hrane tamo i to je najveći problem i tu treba da reaguju nadležni organi, sanitarna inspekcija i Komunalna policija koja nažalost ništa po ovom pitanju nije uradila", kazao je Marković gostujući u jutarnjem programu TV Budva.


Marković / Foto: printscreen

Mještani su upućivali nadležnim organima apele, ali nažalost nije bilo reakcija.

"Komšije zovu prijavljuju, što se tiče službi Komunalno, Vodovod oni izlaze u susret, a kada je Komunalana policija u pitanju nismo imali dobru saradnju ovog ljeta. Nikakve reakcije, nažalost", istakao je.

Pošto su i saobraćajne gužve dominantan problem, posebno protok pješaka, u planu je realizacija projekta koji će bitno ublažiti trenutnu nepovoljnu situaciju.

"U planu je konkretan projekat koji se odnosi na sami ulaz u Budvu kod kružnog toka, kod hotela Skver i stadiona jer je to nama da kažem ulazak u dvorište. Veliki je tu problem saobraćajna gužva, ugroženi su i pješaci i ostali učesnici u saobraćaju. Sekretarijat za komunalno stambeno poslove uradio je projekat semaforizacija tok kružnog toka za pješake, tako da će to biti jedan sistem koji kreće iz Bečića, preko Zavale i do kružnog toka, riječ je o softveru pametnih semafora, koji će da preopznaju protok saobraćaja izračunavajući kad i kako treba da se puštaju pješaci i ostali učesnici u saobraćaju. Po tom projektu pješački porelaz bi trebao da bude usmjeren kod hotela Skver, pored čuvenog našeg podvožnjaka koji takođe planiramo da uredimo", najavio je Marković.

J.M.