11-12-2023

MCCG: Otvaranje MATINEE programa uz Sofiju Jović

Nastupom Sofije Jović studentkinje III godine osnovnih studija Muzičke akademije iz klase prof. Bojana Martinovića otvara se serija MATINEE koncerata u organizaciji MCCG u utorak, 12. decembra u 12 sati, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, organizovanom od strane novoosnovanog Izdavačko-edukativnog sektora.


Foto: MCCG

Sofija Jović, rođena na Cetinju, je jedna od 6 mladih talenata koji su se istakli na audiciji i sada imaju priliku da se predstave publici u okviru ove inicijative MCCG.

Sofija je završila osnovno muzičko obrazovanje u Budvi, kao i srednju Muzičku školu u Tivtu, u klasi prof. Gabriele Aksamit. Nakon toga, nastavila je usavršavanje u Beču kod prof. Horsta Lehtfrida, a trenutno je na trećoj godini studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Bojana Martinovića.

Sofija je dobitnica brojnih nagrada u Crnoj Gori i inostranstvu, među kojima se ističu: zlatna lira na Festivalu mladih Crne Gore (2011, 2013, 2015. i 2017. godine), prva nagrada na Međunarodnom muzičkom takmičenju Giovani Musicisti u Italiji, druga nagrada na takmičenju Daleki Akordi u Hrvatskoj (2012. i 2014. godine), laureat kategorije na 4. Međunarodnom muzičkom takmičenju Euterpe u Italiji; Mladi vituozi Hrvatska – treće mjesto i nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije i specijalna nagrada na XXll Pjeter Gaci takmičenju u Albaniji.

Imala je solistički koncert na 37. Grad Teataru u Budvi, učestvovala je u multimedijalnom projektu Muzičkog centra Crne Gore Karneval životinja, kao i u različitim kamernim ansamblima.