10-01-2019

Mediji ne smiju presuđivati: Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno

Institut za medije Crne Gore nastavlja sa kampanjom promocije Kodeksa novinara/ki Crne Gore, kojoj se pridružila i RT Budva.

Poštovanje pretpostavke nevinosti je jedno od osnovnih načela Kodeksa novinara Crne Gore i tema trećeg video spota koji je Institut za medije uradio u svrhu promocije kodeksa.



Kodeks novinara/ki Crne Gore detaljno razrađuje principe izvještavanja o istražnim i sudskim procesima, te krminalu, kako niko ne bi bio obilježen i kažnjen, s društvenog aspekta, prije presude suda, poručuju iz Instituta za medije.

Mediji ne smiju presuđivati. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, je poruka videa kojim ukazujemo na načelo kodeksa koji obavezuje novinare i medije da kada izvještavaju o istražnim i sudskim postupcima uvažavaju pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Novinar ne smije u izvještavanju prejudicirati ishod sudskog postupka. Ovo vrijedi čak i u slučajevima kada je krivica očigledna za javnost. Portretisanje ličnosti kojim se prejudicira njen karakter, kao i optužba na njen račun narušavaju ustavni princip zaštite ljudskog dostojanstva. Cilj izvještavanja iz sudnice ne smije biti da se okrivljeni kazni sa društvenog aspekta tako što će mediji biti korišćeni kao sredstvo javnog posramljivanja osobe, smjernice su našeg kodeksa i orjentir prilikom izvještavanja o istragama, sudskim postupcima, kriminalu – poručuju iz Institua za medije.

Kampanja promocije kodeksa je dio projekta "Respekt- za podizanje etickih standarda i povjerenja građana u etičke medije", koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća “Media Terra” i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali RT Budva, RTV Cetinje, RTCG, Prva TV, RTV Nikšić, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, CdM, PCNEN, Sindikat medija, portal Roditelji.me, portal UL- info.