24-02-2023

Medin o nagradi na Konkursu NTO CG: Inostrana javnost je sve više zainteresovana za socijalističko nasljeđe

Na Svjetski dan turističkih vodiča, 21. februara, po Konkursu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG), našem sugrađaninu, arheologu i menadžeru u kulturi Dušanu Medinu je dodijeljena druga nagrada za turu "Stazama slobode: turistička tura posvećena zaboravljenim spomenicima NOB-a u Crnoj Gori".


Foto: NTO CG

Medin je u razgovoru za Radio Budvu istakao da je ova nagrada za njega bila neočekivana, ali i da mu je dosadašnje iskustvo u izučavanju kulture i kulturnog nasljeđa u velikoj mjeri pomoglo da osmislim ovu turu.

"To su neke teme kojima se bavim već godinama i u tom smislu mi jeste možda pomoglo to što dolazim iz sektora kulture, jer sam se već ranije imao priliku da se upoznam sa memorijalnim fondom, a naročito tim vrlo zanimljivim formama spomeničkog nasljeđa druge polovine 20. vijeka, koje su pozicionirane na brojnim lokacijama širom bivše Jugoslavije. Moja ranija istraživanja, kao i neka koja tek planiram, apsolutno su mi bila od koristi", kazao je on.

Tura je, kako je pojasnio, zamišljena kao višednevni obilazak i pokriva polazak iz Podgorice, posjetu sjeveru Crne Gore i povratak na područje crnogorskog glavnog grada.

"Tura podrazumijeva polazak iz Podgorice i posjetu Spomeniku Partizanu-borcu na brdu Gorica, poslije se ide u Kolašin gdje se obilaze Spomen dom u centru grada sa izuzetnim estetskim i kulturno-istorijskim vrijednostima. Zatim, Spomenik na Brezi, Jasikovac kraj Berana, pa se ide do Žabljaka i iz Žabljaka se spušta ka Nikšiću gdje se obilazi nekoliko velikih spomenika, a tura bi se mogla završiti Spomenikom na Barutani koji je nedavno konzervatorski tretiran od strane nadležnih institucija i danas je zasijao sjajem kojim zaslužuje nakon više decenija", istakao je Medin, podvukavši da se ovaj projekat obraća i inostranim i domaćim turistima, kao i posjetiocima iz našeg regiona.

"Inostrana javnost je, čini mi se, sve više zainteresovana za socijalističko nasljeđe. A osim inostranih turista, imam utisak i da građani Crne Gore i posjetioci iz regiona mogu da budu zainteresovani za ove teme. I to ne samo iz onih ceremonijalnih i memorijalnih potreba, već i u smislu ponovnog otkrivanja i revalorizacije ovog nasljeđa", zaključio je Medin.