07-08-2017

Mediteran reklame: Godišnji prihod ostvaren za sedam mjeseci, opasnost od sudskih sporova sa radnicima

Za prvih sedam mjeseci ove godine, u preduzeću Mediteran reklame napravljena su rješenja o naplati lokalne komunalne takse u iznosu od 701.060 eura, što je za oko 250 hiljada više nego prošle godine u istom periodu, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom šest mjeseci rada novog menadžmenta.

Mediteran reklame: Godišnji prihod ostvaren za sedam mjeseci, opasnost od sudskih sporova sa radnicima | Radio Televizija Budva

Kako je istakao izvršni direktor Blažo Rađenović, na ovaj način planirani ovogodišnji prihod već premašen.

"Planirani prihod po ovom osnovu za 2017. godinu je 630 hiljada eura, što znači da smo ga za sedam mjeseci dostigli i premašili. Više me nego raduje činjenica da smo efikasnim radom i naplatom lokalne takse uspjeli da naplatimo godišnji prihod već na polovini kalendarske godine", istakao je Rađenović.

Prihodovani iznos po osnovu izdavanja bilborda ili siti lajtova koji su u vlasništvu Mediteran reklama je skoro 107,5 hiljada eura što je za oko 10% više u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvareno 95,5 hiljada eura.

"Nakon sagledanog stanja u funkcionisanju firme, ali i postojećeg komunalnog uređenja reklamnih objekata u našoj opštini, javila se potreba da pojedine odredbe Odluke o uslovima i načinu postavljanja reklamnih objekata, kao i Odluke o reklamnim taksama na osnovu kojh je regulisano poslovanje našeg preduzeća, dodatno unaprijedimo kroz njihove izmjene i dopune. Cilj je bio da se one usvoje u susret sada već tekućoj turističkoje sezoni čime bi se značajno unaprijedio komunalni red u opštini i smanjio broj reklamnih objekata, naročito u kontakt zoni Stari grad i šetališta, prorijedio broj bilborda i siti lajtova u zoni užeg gradskog jezgra adekvatnom cjenovnom politikom, odnosno povećanjem cijena za dodatnih 30%. Naročito je potrebno uvesti red u konzervizanju sezonskih reklamnih objekata koji su nakon turističke sezone ostajali vidno istaknuti na javnim površinama i prekriveni na razne, neadekvatne načine čime su dodatno devastirali izgled grada. Predviđenim izmjenama trebala su biti obuhvaćena i kupališta, uređena i neuređena, tačnije reklame istaknute duž njih kako bi se na najatraktivnijem dijelu naše opštine uveo red u oblasti isticanja reklamnih sadržaja. Međutim, odluke se nijesu našle na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta, tako da će se sa njihovom primjenom, nadamo se, početi naredne turističke sezone", istakla je zamjenica direktora Mediteran reklama Bojana Drakulić.

Problem za koji treba što prije naći rješenje, prema riječima Rađenovića, je preklapanje nadležnosti sa Direkcijom za saobraćaj u pojedinim djelovima opštine van putnog pojasa duž kojih se nalaze bilbordi.

"Eventualna prijetnja budućem poslovanju preduzeća su i nadolazeći sudski sporovi koji su već u poodmakloj fazi koji u ovom trenutku iznose oko 405 hilhjada eura. Riječ je o dvije grupne tužbe od 15 zaposlenih koji su tužili preduzeće zbog umanjenja koeficijenta iz 2010. godine. Ukoliko se uzme u obzir i treća grupa, to će preći iznos od 700 hiljada eura", istakao je Rađenović.