19-04-2020

Među zaposlenima u trgovinama u CG nema zaraženih koronavirusom

Pored zdravstvenih radnika veliki rizik obolijevanja od koronavirusa imaju i zaposleni u trgovinama, jer su po prirodi posla izloženi velikom broju kontakata. Do sada je bilo više medicinskih radnika koji su inficirani koronavirusom, dok nijedan slučaj obolijevanja nije zabilježen kod zaposlenih u trgovinama. CdM-u su iz Instituta za javno zdravlje saopštili da za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa trgovinskim objektima.



U IJZ su CdM-u pojasnili da kao i sve lokalne epidemiološke službe u sklopu epidemioloških istraživanja i traganja za kontaktima posebnu pažnju posvećuju radnom mjestu novooboljelih kao potencijalnom mjestu na kojem se inficirana osoba mogla zaraziti, odnosno kao mjestu na kojem je moglo doći do daljeg širenja infekcije.

“Za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa određenim trgovinskim objektima i radnjama. U strukturi oboljelih trenutno dominiraju klasteri sa porodičnim širenjem, uz ograničenu lokalnu transmisiju u određenim opštinama”, kazali su CdM-u iz IJZ odgovarajući na pitanje da li među oboljelima ima zaposlenih iz trgovačkog sektora.

Naravno, kako naglašavaju u IJZ, niti trgovine niti druga mjesta na kojima može doći do društvene interakcije se ne mogu isključiti kao moguća mjesta inficiranja i iz tih razloga je jako bitno pridržavanje propisanih mjera prevencije.

“Na njihovom sprovođenju treba da insistiraju svi – kako zaposleni u trgovinama, poslodavci, šefovi prodajnih objekata tako i kupci jer je interes sprovođenja mjera u trgovinama zaštita zdravlja i zaposlenih i kupaca“, zaključili su u IJZ.

Svi vlasnici trgovačkih lanaca obezbijedili su za svoje zaposlene zaštitnu opremu, a propisana su i pravila za potrošače.


Izvor: Cdm