20-04-2016

Međunarodni turistički budvanski Karneval od 6. do 8. maja

Pod sloganom “Karneval otvorenog srca”, budvanskim ulicama 6., 7. i 8. maja proći će više od 1.000 učesnika iz crnogorskih gradova i više od 10 evropskih zemalja – rečeno je danas na konferenciji za novinare, koji je povodom održavanja XIV Međunarodnog turističkog budvanskog Karnevala, organizovan od strane Turističke organizacije opštine Budva i NVO “Feštađuni”.

Međunarodni turistički budvanski Karneval od 6. do 8. maja | Radio Televizija Budva

“Pred nama je jedan od najznačajnijih događaja koji organizuju Turistička organizacija opštine Budva, NVO “Feštađuni“ i Opština Budva. Očekujemo da brojni gosti iz regiona, ali i čitave Evrope iz našeg grada ponesu lijepe uspomene i upoznaju se sa našom tradicijom. Ujedno, Karneval je nezvanično i najava početka turističke sezone.Ukoliko početak bude dobar, nadamo se da će biti i sam tok“ – rekao je Aleksandar Armenko, pomoćnik direktora Turističke organizacije opštine Budva.



O samom programu više je govorila Maja Rašković, menadžerka za manifestacije TOB-a istaknuvši da je izuzetno važno što će se u velikoj karnevalskoj povorci naći čak 15 grupa iz Budve, što je pokazatelj da se sve više Budvana uključuje u kreiranje Karnevala.

„Ove godine naši gosti biće grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Malezije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, grupe iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Podgorice ,Tuzi i više od deset grupnih maski iz Budve“ – naglasila je Marija Pjerotić, predsjednica NVO „Feštađuni“, koji su ujedno i osnivači Karnevala.

Gospođa Pjerotić je posebno istakla značaj budvanskog Abruma ( abrum – mamac, poziv na Karneval) tokom prvog dana karnevalskih svečanosti, kada se cjelokupno lokalno stanovništvo i ugostitelji Starog grada uključuju u dočekivanje Feštađuna i njihovih gostiju, koji predvođeni Kapom od Karnevala pozivaju sve na feštu.

Na samom kraju konferencije za novinare predstavljena je i himna budvanskog karnevala, koju je komponovao poznati muzičar Dragoljub Đuričić, a njeno emitovanje i vesele Feštađunke odmah su privukle pažnju inostranih gostiju koji su šetali Starim gradom.

PROGRAM



06.05. petak:
- od 19h – „Budvanska fantazija“ – igrokaz, crnogorski glumci i NVO „Feral“, Trg Palmi
- od 20h - Abrum – poziv na Karneval – od hotela „Budva“ do Starog grada;
- od 21h - tematska noć u kafićima unutar zidina Starog grada:

07.05. subota:
- od 12h - 19h - „Discover Budva“ - upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem Budve;
- od 16h - 18h - „Vinski kutak“ na Trgu pjesnika u Starom gradu;
-19.30h - Velika Karnevalska povorka, predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od caffe-a „City“ do glavne bine ispred Starog grada;
- Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.

*VATROMET*

Bina ispred Starog grada:
- od 22.00h – Jelena Tomašević;
- od 23.30h – ABBA tribute;

Bina na Trgu palmi:
- od 22.00h - muzičko-plesni performans Mantock Brazil Samba Show, uz pratnju bubnjara Dragoljuba Đuričića;

Bina između crkava:
- od 22.00h - Best rock bend 2016. – 3 prvoplasirana;
- „Cuba bend“.

08.05. nedjelja:
- od 12h - „Slatki kutak“ – na Trgu pjesnika;
- od 12h - 18h - „Discover Budva“;
-16.30h - Mala karnevalska povorka - predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od dječijeg vrtića do glavne bine,
- od 18.00h – dječiji program na glavnoj bini.
- Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.