15-05-2018

Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Tivtu

Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Tivtu koje je počelo danas okupiće učenike od osnovnih muzičkih škola do akademija, iz više od 20 zemalja i biće održano u tri kategorije.

Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Tivtu | Radio Televizija Budva

Povodom saradnje muzičkih škola ali i profesora klavira, Branka Čvorović razgovarala je sa poznatim pijanistima, našim Nikolom Vučkovićem i Vedranom Stojić iz Republike Srpske.

Pored započetih dogovora da se organizuju njihovi gostujući koncerti u Banja Luci i Budvi, Vučković je na početku razgovora, akcenat stavio na dobru organizaciju tivatskog pijanističkog takmičenja koje je u toku.

Pijanističko takmičenje traje do 18. maja i odvija se u tri discipline: klavir solo, klavirski duo četvororučno i korepeticija.

Na svečanom koncertu tim povodom, večeras u 20:30 sati u koncertnoj dvorani škole nastupiće velikani pijanizma Vladimir Babin, Vladimir Mlinarić, Dejan Sinadinović, Jurij Kot i Bojan Martinović .

Cilj takmičenja, koje su pomogli Ministarstvo prosvjete i nauke, komapanija „Adriatc Marians- Porto Montenegro“ i Opština Tivta je da unaprijedi pijanističku pedagogiju i praksu, promovišući tako nove mlade umjetnike

Ideja da bi trebalo osmisliti i organizovati kvalitetno pijanističko takmičenje u Crnoj Gori potekla je prije dvije godine, a pokrenuli su je članovi klavirskog odsjeka Muzičke škole Tivat.

Ovogodišnje takmičenje okupilo je učesnike iz zemalja: Srbija, Hrvatska, BiH, Republika Srpska, Ukrajina, Litvanija, Kina, Izrael, Slovenija, Albanija i Crna Gora, a ocjenjivaće ga žiri u sastavu:Vladimir Babin (Hrvatska), Vladimir Mlinarić (Slovenija), Dejan Sinadinović (Srbija), Jurij Kot (Ukrajina), Bojan Martinović Crna Gora), Olga Borzenko (Ukrajina – Srbija), Marija Grazio (Hrvatska), Melita Benčić (Srbija), Nataša Popović (Crna Gora).