23-06-2023

Melisa Cenović za Portal: Očekivanja su najveća, možemo da pobijedimo Austriju

Dosadašnja izdanja ženske odbojkaške reprezentacije Crne Gore u CEV Srebrnoj ligi bude optimizam i vjeru u dobar nastup na završnom turniru koji počinje sjutra u Gracu, što je bio i povod za razgovor sa kapitenkom Melisom Cenović, 24-ogodišnjom Barankom koja igra na poziciji libera.


Cenović sa reprezentacijom protiv Gruzije, Foto: OSCG

Crnogorske odbojkašice imale su odličan nastup u grupnoj fazi i na fajnal-for idu sa prvog mjesta. Izabranice Milorada Krunića ostvarile su učinak od pet trijumfa i jednog poraza, po dva puta pobijedile su Farska Ostrva i Gruziju i jednom Portugal.

"Mislim da su svi zadovoljni nasim plasmanom na fajnal-for. Idemo tamo kao prvoplasirane iz grupe B, što je najbolji pokazatelj kako smo odradili tu grupnu fazu. Iz meča u meč smo napredovale kao tim i to je na kraju i rezultiralo uspjehom", kazala je Cenović za portal RTV Budva.

Grupnu fazu svakako je obilježio maksimalni trijumf protiv favorita Portugala kod kuće, što je možda i najveća pobjeda reprezentacije u proteklih nekoliko godine. Prethodno se i na gostovanju u Portu (poraz od 3:1) vidjelo da ekipa može igrati ravnopravno sa njima, što je na kraju pokazao i revanš meč na domaćem terenu. Kapitenka smatra da je ta pobjeda veliko postignuće reprezentacije.


Duel Crne Gore i Portugala u SC "Igalo" 14. juna, Foto: OSCG

"U taj meč smo ušle spremne i motivisane i nekako je svaka od nas vjerovala da možemo da pobijedimo. Utakmica sa njima u Portugalu nam je to pokazala, tamo smo imale dosta dobru igru ali i veliki broj grešaka. Znale smo da možemo da napravimo nešto veliko ako svedemo te greške na minimum", istakla je naša sagovornica.

Jaka konkurencija na fajnal-foru

Sljedeći izazov je polufinale sa domaćinom Austrijom koje je na programu sjutra od 20:20h u dvorani "Raiffeisen Sportpark". Cenović napominje da su reprezentativke dobro trenirale i uspješno savladale intenzivne taktičke i psihološke pripreme.

"Naša očekivanja su najveća i trenutno nam je najbitnije to kako ćemo da odgovorimo na njihovu igru na domaćem terenu. Moramo da nametnemo našu igru, a uz dobru atmosferu mislim da možemo da trijumfujemo", uvjerena je kapitenka.

Pored Crne Gore i Austrije, na fajnal-foru će učestvovati i selekcije Portugala i Estonije. Evo kako Cenović vidi konkurenciju i potencijal naše selekcije na završnom turniru:

"Konkurencija na fajnl foru je dosta jaka i to su ekipe koje igraju zajedno mnogo duže nego mi u ovom sastavu. CEV Srebrna liga je nama prvo takmičenje sa ovim rosterom igračica i svaka ekipa je uigranija i saigračice se poznaju možda bolje nego mi. Međutim, to nas ne sputava ni u jednom pogledu. Ja sam prezadovoljna kako mi funkcionišemo kao tim. Neki bi možda rekli da je ekipa Portugala favorit za osvajanje takmičenja, ali mi smo uzele tri boda protiv njih kući. Prema tome, mislim da i te kako zaslužujemo mjesto među top četiri ekipe", smatra ona.

CEV Srebrna liga priprema za kvalifikacije za EP

Uvjerena je da reprezentacija Crne Gore u narednim godinama može napraviti korak dalje i izboriti plasman na neko od najjačih takmičenja, možda i istorijsko, premijerno učešće na šampionatu Evrope.

"Takmičenje koje trenutno igramo nam služi kao odlična priprema za predstojeće ljeto kada nas ponovo očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Iz utakmice u utakmicu pružamo sve bolju igru i svaki dan proveden zajedno na pripremama nam znači mnogo. Ekipa je dosta mlada, mislim da slobodno mogu reći i nikad mlađa. Ali, to jedino može da bude plus jer i ovako mlade već pružamo odlične partije na terenu. Smatram da, uz dobar rad i dobru atmosferu, ovaj tim može da izbori plasman na Evropsko prvenstvo", optimistična je kapitenka.

Cenović je odbojku počela da igra u Luki Bar sa kojom je osvojila devet titula prvaka države, a isti uspjeh ponovila je prošle sezone sa Herceg Novim u jednom dominantnom izdanju ekipe. Prije Herceg Novog nastupala je u rumunskom Volunatriju sa kojim je osvojila treće mjesto u ligi, kao i u OK Marina Kaštela iz Hrvatske. U sastav državnog tima ušla je kao jako mlada 2015. godine.


Odbojkašice Herceg Novog sa trofejom i medaljama (april 2023.), Foto: OSCG

Kako je kazala, i naredne sezone ostaće u redovima šampiona Crne Gore sa kojim je produžila ugovor na godinu dana. Podsjetimo, Novljanke su 2022/23 dominantno osvojile duplu krunu bez izgubljenog seta. Okosnicu tima, uz Cenović, čine i dugogodišnja kapitenka i najbolja igračica naše zemlje Tanja Bokan, kao i Tijana Tvrdišić, Marija Tuševljak, Milena Burzanović, Lana Labović, koje predstavljaju novi talas crnogorske odbojke i već imaju značajnu ulogu i staž u reprezentaciji.



M.S.