26-07-2023

Micev: Nevrijeme će proći sjutra ujutru, superćelijske nepogode se ne očekuju

Na teritoriji Crne Gore danas i večeras tokom noći postoje uslovi za razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu olujno-grmljavinskih nepogoda, uz jak vjetar kratkotrajnog trajanja.

Micev: Nevrijeme će proći sjutra ujutru, superćelijske nepogode se ne očekuju | Radio Televizija Budva

Foto: budva.com

Moguća je i pojava grada sa grmljavinskim procesima, kazao je za Portal RTCG meteorolog Branko Micev. Kako je naveo, to su tipične situacije za ovo doba godine i ne očekuju se superćelijske nepogode kao što je bilo u regionu.

Branko Micev Branko Micev
"Za danas na prostorima Crne Gore najavljena je nagla promjena vremenskih prilika i usljed prodora atmosferskog frontalnog talasa, a Zavod za hidrometerologiju i i seizmologiju izdao je vanrednu informaciju zbog postojanja uslova za formiranje olujno-grmljavinskih nepogoda", kazao je Micev.

Naime, objašnjava Micev, usljed prodora hladnog atmosferskog talasa i jake frontalne konvekcije u ovakvim vrlo kompleksnim metereološkim situacijama dolazi do formiranja olujno-grmljavinskih oblaka iz koji se lokalno mogu manifestovati jaki udari vjetra, i sa uslovima za pojavu grada.

"Ova metereološka situacija trajaće danas do sjutra ujutru, kada ta situacija prolazi.", kazao je Micev.

Naveo je da za danas i večeras tokom noći, na teritoriji Crne Gore postoje uslovi za razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu olujno-grmljavinskih nepogoda u smislu jakog vjetra kratkotrajnog trajanja i moguća pojava grada sa grmljavinskim procesima.

"Ne očekuju se superćelijske nepogode kao što je bilo u regionu. Ovo su tipične situacije za ovo doba godine i tako je bilo i u prošlosti. Ovakve situacije u ljetnjem periodu za teritoriju Crne Gore su moguće i one su vremenski obrazac za naše područje.Ne očekuje se ništa što se nije desilo", zaključuje Micev.


(RTCG)