29-03-2022

Micev: Obilna kiša i pad temperature narednih dana

Promjena vremenskih prilika i jaka obilna kiša u Crnoj Gori očekuje se od sjutra poslijepodne. Meteorolog Branko Micev saopštio je za Portal RTCG da će naše područje narednih dana biti pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti. Upozorava da se, usljed padavina i južnog vjetra, očekuje intenzivno topljenje snijega i mogući problemi sa obilnim količinama vode.


Foto: RTCG

"Ciklonska aktivnost u periodu četvrtak, petak i subota kod nas će usloviti nestabilne vremenske prilike. U centralnim i južnim oblastima očekuje se jača kiša u obilnim količinama, naročito u četvrtak, a padavine će se nastaviti u petak i subotu sa smanjenjem intenziteta", kazao je Micev.

U subotu, naročito u nedjelju, očekuje se i dalje oblačno vrijeme, s tim što će za dane vikenda, kako kaže meteorolog, temperatura vazduha imati tendenciju pada.

"Na sjeveru, u planinskim oblastima od 1.000 metara nadmorske visine i više, kiša će preći u susnježicu i snijeg. Oblačno vrijeme sa kišom će u ponedjeljak u centralnim i sjevernim predjelima preći u snijeg", kazao jei Micev za Portal RTCG.

Ističe da se od 5. aprila očekuje prestanak padavina, razvedravanje i porast temperature.

Problemi zbog padavina i topljenja snijega

Micev dodaje da je vrlo značajno da se očekuju vrlo obilna kiša i jaki udari južnog vjetra naročito u četvrtak, duž obale, ali i u planinskim oblastima Crne Gore.

"Usljed obilne količine kiše i toplog južnog vjetra očekuje se intenzivno topljenje sniježnog pokrivača u planinskim oblastima, tako da se očekuje nagli porast vode, pa su mogući određeni problemi lokalno,u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presjecaju planinske kosine, ali i u centralnim i južnim oblastima", kaže on.

Micev kaže i da će, usljed jakog vjetra duž obale, naročito u četvrtak i petak, biti moguće određene posljedice na infrastrukturi, kao i jaki talasi u obalnom diijelu.


(Portal RTCG)