20-01-2023

Mijović: U Budvi ove godine 90 korisnika Programa stručnog osposobljavanja

Visokoškolci su polovinom mjeseca počeli sa stručnim osposobljavanjem kod poslodavaca, a tim povodom za Jutrom iz Budve govorila je sekretarka Ministarstva prosvjete Jovana Mijović, koja je kazala da se za ovaj Vladin program ove godine u Budvi prijavilo 90 osoba.


Mijović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Oni su, kako je navela, otpočeli Program stručnog osposobljanja 16. januara, a osvrnula se i na interesovanje na području naše opštine

"U opštini Budva smo imali 639 slobodnih radnih mjesta, od 16.500 na državnom nivou. Ove godine imamo veći broj uparenih korisnika u odnosu na prošlu. U prethodnom stručnom osposobljavanju imali smo 70 korisnika koji su upućeni kod poslodavaca i 503 slobodna radna mjesta. Tako da ove godine imamo veći broj slobodnih radnih mjesta i veći broj korisnika koji će se stručno osposobiti", kazala je Mijović.

Sekretarka Ministarstva prosvjete dodala je da su u cijeloj Crnoj Gori evidentirana 2.743 pripravnika, te da je najveće interesovanje za Program bilo u Podgorici.

"U skladu sa činjenicom da u glavnom gradu imamo najviše stanovnika i da je Podgorica centar i javnog i privatnog sektora. Tamo imamo najveću potražnju, kako slobodnih radnih mjesta, tako i samih korisnika", rekla je ona.

Ističe da su zadovoljni ovogodišnjim statističkim brojama, te da se svake bilježi trend rasta, kako slobodnih radnih mjesta, tako i korisnika.

"Ono što govori u prilog činjenici koliko je koristan ovaj program, jeste to što svake godine imamo sve više lica iz privatnog sektora, kao i više lica koja žele da se stručno osposobe i svoj radni put kasnije nastave upravo u privatnom sektoru", zaključila je Mijović.


M.S.