20-06-2023

Mikijelj: Dvije trećine prihoda od trajekata čista zarada

Zarada od trajektne linije Kamenari-Lepetane biće dvije trećine od ukupnih prihoda, kazao je za TVCG izvršni direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj. On je istakao da prvi milion prihoda očekuju u četvrtak.

Mikijelj: Dvije trećine prihoda od trajekata čista zarada | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Trajekt "Ruka pravde" koji je nedavno u Grčkoj kupilo JP "Morsko dobro" uplovio je jutros u Luku Zelenika, a Mikijelj je povodom toga istakao da je jako srećan jer je ovakvo plovilo u vlasništvu Crne Gore.

"Definitivno posao koji smo započeli u februaru ovom kupovinom smo zaokružili. Možemo reći da smo na veoma kvalitetan način dočekali ljetnju sezonu, kao što smo tada i obećali. Jako sam srećan što je ovakvo plovilo u vlasništvu Crne Gore", kazao je Mikijelj.

Istakao je da od perioda kada su se rasprodavali državni resursi oni stvaraju neku drugu priču.

"Vraćamo državne resurse u državno vlasništvo, kupujemo brodove, pravimo državnu flotu koja će biti zaokružena kroz nekih desetak dana. Imaćemo jednu ozbiljnu priču, imaćemo kapacitet sa gotovo preko 300 vozila što je prosto nevjerovatno u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Mikijelj.

Naveo je da je brod "Ruka pravde" koštao 3,2 miliona eura.

"Koštao nas je manje nego što je njegova procijenjena vrijednost i ja sam srećan i zbog te same činjenice", kazao je Mikijelj.

Naveo je da je uvjeren da je bilo nezamislivo da ovakav brod u nekih proteklih par godina bude u vlasništvu državne kompanije.

"Ako uzmemo u obzir da smo 2021. godine kada je došao novi menadžment razmišljali o tome da imamo prihod od četiri miliona eura na godišnjem nivou i da smo sa tim prihodom trebali da investiramo u kompletnu crnogorsku obalu, mi sad imamo varijantu da ćemo gotovo preko deset miliona eura iz prihoda investirati u kupovinu flote koja će nam dugoročno donositi značajan prihod, kako Morskom dobru tako i državi Crnoj Gori", kazao je Mikijelj.

U 2023. nova linija Zelenika - Solila

Kazao je da im je plan da u narednoj godini otvore novu trajektnu liniju Zelenika - Solila.

"Prema trenutnim analizama koje posjedujumo vezano za nekih 100 zaposlenih koji će biti angažovani na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani uz servis, gorivo i sve dodatne troškove, neka procjena je da će dvije trećine prihoda biti profit a rashod jedna trećina", kazao je Mikijelj.

Kazao je da se nada da će u četvrtak na konferenciji za medije moći da saopšte da su prihodovali prvi milion.

"U četvrtak će biti konferencija na kojoj će prisustvovati i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predstavnici Vlade, i nadam se da ćemo tad moći da saopštimo da je zarađen prvi milion od trajekta Kamenari-Lepetane. To bi bilo mnogo ranije da nismo prva dva mjeseca prevozili putnike besplatno. Ovo je prihod od nekih 40 dana, a tek kreće glavna turistička sezona tako da sam uvjeren da ćemo doći u situaciju da mjesečno zarađujemo preko milion eura što je stvarno jedna nevjerovatna priča", kazao je Mikijelj.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, saopštio je 15. juna da je država je od trajektne linije Kamenari-Lepetane zaključno sa 15. junom prihodovala 805.000 eura.

Izvor: RTCG