10-06-2022

Mikijelj: Očekujem da će Vlada Crne Gore i Adriatic properties postići dogovor u skladu sa interesima lokalne zajednice

Pozitivno poslovanje u ostvarenim finansijama koje vode do najboljeg rezultata od osnivanja Morskog dobra, zakup 75 odsto kupališta duž crnogorskog primorja, realizovani brojni kapitalni projekti, samo su dio ovogodišnjih planova ostvarenih u to, preduzeću.


Foto: printscreen

Prema pokazateljima ostvarenog zacrtanog finansijskog bilansa u Javnom preduzeću Morsko dobro izuzetno su zadovoljni kazao je za TV Budva direktor Javnog preduzeća za Upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj.

"Činjenica da dvije godine za redom imamo umanjenje prihoda za 50 odsto koje smo svjesno napravili kako bi pomogli turističkoj privredi koja je bila u problemu zbog koronavirusa i zatvaranja granica pred 2020. godu. Ipak uspjeli smo da šest miliona eura prenesmo za ovu godinu i imamo uspješan rezultat, a sve one brojke koje imamo za prvih pet mjeseci ove godine govore da ćemo možda imati i najbolji rezultat Morskog dobra do sada", kazao je on.

Očekuje da će dogovor između Vlade Crne Gore i kompanije Adriatic properties biti usklađen sa pravnim propisima naše države

Ove godine 75 odsto kupališta na crnogorskom primorju uređeno je i stavljeno u funkciju, a po pitanju uređenja plaže na Svetom Stefanu Mikijelj je naglasio da su Javno preduzeće i kompanija Adriatic properties zaključili anex ugovor za 2022. godinu. U tom ugovoru naglašava stoji odredba da zakupac mora staviti u funkciju kupališta do 1. maja ove godine, što zakupac nije učinio.

"S obzirom da je situacija jako kompleksna i da se vodi arbitražni postupak pred sudom u Londonu između države Crne Gore i kompanije Adriatic properties negdje moramo biti svjesni da bilo koja ishitrena odluka može donijeti koneskvence našem timu koji nas zastupa na sudu u Londonu, tako da, negdje smo pri stavu da treba dati prostora za određeni dogovor koji bi trebao da se desi u narednih nekoliko dana", navodi Mikijelj.

Trenutno se kako je kazao vode pregovori između Vlade Crne Gore i kompanije Adriatic properties.

"Ja se nadam da će do dogovora koji će biti usklađen sa pravnim propisima države Crne Gore doći u narednih desetak dana. Naravno da je interes Morskog dobra da se i interesi lokalnog stanovištva i zajednice ispoštuju u ovom procesu, ukoliko ne dođe do dogovora u narednih desetak dana kao odgovorno preduzeće zahtijevaćemo da nam resorno ministarstvo da mogućnost da raskinemo ugovor o zakupu, tih kupališta, jer ta kupališta i dan danas nijesu uređena i zatražićemo od njih da nam se omogući da tim kupalištima tokom sezone 2022. upravljamo mi", kazao je on.

Mikijelj naglašava da slike koje su prošle godine obišle svijet ove godine neće dozvoliti, za šta je kako naglašava isključivo kriv zakupac.

"Uradićemo sve da drugačije slike odu u svijet sa tog lokaliteta, jer Sveti Stefan je brend decenijama unazad i Sveti Stefan će biti brend i prije i poslije bilo kog zakupca na tom lokalitetu", zaključio je Mikijelj.