25-08-2021

Milić: Epidemiološka situacija složena, sve veće interesovanje građana za vakcinu

Trenutna epidemiološka situacija u opštini Budva može se ocijeniti kao složena sa tendencijom pogoršanja, kazala je za portal RTV Budva, direktorka budvanskog Doma zdravlja, Anđela Milić.


Anđela Milić, Foto: DZ Budva

Kako Milić ističe ovoj ocjeni u najvećoj mjeri je doprinijela velika koncentracija ljudi koji su posjetili, ili koji borave u našem gradu.

"Budući da se bliži se kraj sezone a samim tim i smanjenje broja gostiju, nadamo se da će doći do manjeg broja zaraženih i lokalne transmisije virusa. Razvoj dalje epidemiološke situacije zavisiće od ispoljavanja lične odgovornosti prvenstveno lokalnog stanovništva ali i društva u cjelini. Kao i uvijek do sada, apelovaćemo na poštovanje svih propisanih mjera, jer samo na taj način možemo zaštiti sebe i druge. Nošenjem maski kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, kada je nemoguće ispoštovati fizičku distancu, higijena ruku, provjetravanje prostorija, fizička distanca, prijavljivanje kontakata u razgovoru sa epidemiologom značajno će uticati na poboljšanje epidemiološke situacije", kazala je.

Posebna pažnja mora se posvetiti unaprijeđenju vakcinalnog procesa i podizanju nivoa svijesti o značaju vakcinacije

"Međunarodne zdravstvene organizacije i priznati stručnjaci su jasno upozoravali na novi talas virusa COVID-19 što je predstavljalo polaznu osnovu za kreiranje strategije za ovogodišnju turističku sezonu, kako bi spremno odgovrili velikom broju pregleda i testiranja", istakla je Milić.

Stigla i ispomoć

"Uspijevamo da odgovorimo na sve zahtjeve i izazove koje imamo kada je u pitanju zdravlje nasih korisnika i novi talas covid 19, prevashodno zahvaljujući požrtvovanosti i angažovanju svih zdravstvenih radnika u našoj ustanovi. S obzirom na tendenciju porasta broja covid pozitivnih pacijenata, Covid ambulanta je premještena u prostorije Crvenog krsta, a stigla nam je i ispomoć u vidu dodatnog broja ljekara koje nam je uputilo Ministarstvo zdravlja. U saradnji sa IJZCG angažovana su dva epidemiologa i dva sanitarna tehničara tokom sezone", navodi naša sagovornica.

Veći odaziv mladih za vakcinaciju

"Vakcinacija se odvija u ordinaciji broj 7 (Ulaz prekoputa MUP-a), svakog radnog dana od 14-16h, Pfizer vakcinom (prethodno je potrebno zakazati na broj tel. 069 186 855 (od 7-15h), a od 16h do 20h dostupne su vakcine Sinofarm , kao i revakcina Astrazenekom bez prethodnog zakazivanja, a vikendom od 8-10h Pfizer, od 10-14h Sinofarm i Astrazeneka. U poslednjih nekoliko nedelja bilježimo veću zaintersovanost naših sugrađana za vakcinacijom, a posebno mlađa populacija pokazuje veću spremnost da se vakciniše nego što je to bio slučaj ranije", istakla je dirketorica ove zdravstvene javne ustanove.

Do sada je u Budvi dato ukupno 15.150 doza vakcina, prvu dozu je primilo 8.123, a drugu dozu 7.027 građana

"Imajući u vidu da se prvi put dešava da pored povećanog obima posla u ljetnjem periodu imamo i infekciju sa Covidom, zaposlili smo dodatan medicinski i nemedicinski kadar. Ono što je činjenica na koju nismo mogli uticati, jeste veliki deficit broja ljekara sa kojim se suočavamo. Zahvaljujući ispomoći koju su nam uputili Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, redovno ispunjavamo sve naše svakodnevne obaveze. Takodje, zahvaljujući Turistickoj organizaciji Budva kao i Opstini Budva imamo dodatnu pomoć u segmentu organizacije besplatnog PCR testiranja turista za povratak u matičnu zemlju", kazala je Milić.


Dom zdravlja, Budva, Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Istakla je i da je toku priprema tenderske dokumenatacije za rekonstrukciju Doma zdravlja.

Centar za mentalno zdravlje aktivan

"Centar za mentalno zdravlje stoji na usluzi građanima. U CMZ su stalno zaposleni spec. psihijatar i medicinska sestra. Nalazi se na prvom spratu zgrade Doma zdravlja, a zainteresovani građani mogu zakazati pregled na broj telefona 033 427 232 ili dolaskom u prostorije ordinacije.

Milić je ukazala i na razlike u simptomima kod stomačnog, odnosno virusa COVID-19.

"Ukoliko su simptomi gornjeg respiratornog trakta prisutni uz tegobe koje su tipične za stomačni virus treba postaviti sumnju na COVID-19 infekciju. Naime, iako infekcija može početi gastrointestinalnim tegobama duže trajanje istih i uz gore navedene respiratorne simptome upućuje na COVID-19 infekciju. Prevencija od oboljevanja od stomačnog virusa sastoji se u održavanju dobrog imuniteta, pravilne ishrane u letnjim mjesecima (unošenje dosta svjezeg voća i povrća, dosta tečnosti kao i dozirane fizičke aktivnosti)", kazala je ona.

Direktorica budvanskog Doma zdravlja za sam kraj apelovala je na sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

"Epidemioloske mjere važe za sve građane, kako vakcinisane tako i za nevakcinisane nevezano za starost. Vakcine nas štite od ispoljavanja težih oblika i komplikacija bolesti. Koristim priliku da pozovem sve koji do sada nisu to učinili da se vakcinišu, a posebno mlađu populaciju", poručila je Milić.

D.P.