08-10-2021

Milić: Počela vakcinacija trećom dozom

"O detaljima i smjernicama vezanim za vakcinaciju trećom dozom vakcine protiv kovida svi zainteresovani mogu se informisati kod svog izabranog doktora i ljekara na vakcinalnom punktu.", kazala je za naš portal dr Anđela Milić v.d. direktorice JZU Dom zdravlja Budva.


dr Anđela Milić

U Domu zdravlja Budva zadovoljni su odzivom građana na vakcinaciju koja se odvija po utvrđenom rasporedu. Do sada je dato 9.602 doze prve vakcine i 8.570 doza druge vakcine što ukupno iznosi 18.170 doza.

“I dalje u Budvi vlada veliko interesovanje za vakcinaciju o čemu svjedoči veliki broj datih vakcina. Trenutno raspolažemo vakcinom Sinofarm i Fajzer. Vakcinaciju vakcinom proizvošača Fajzer potrebno je zakazati, a građani isto mogu uraditi na Infopultu u Domu zdravlja.”, kazala je za naš portal dr Anđela MIlić, v.d. direktorice JZU Dom zdravlja Budva.

Podsjećamo da se vakcinacija protiv kovida obavlja u ordinaciji broj 7 radnim danima od 14h do 20h, a vikendom od 8h do 12h.

Počela vakcinacija trećom dozom

“U skladu sa novim preporukama Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije otpočela je vakcinacija trećom dozom u našoj ustanovi za cijelu populaciju punoljetnih građana. O detaljima i smjernicama vezanim za vakcinaciju trećom dozom svi zainteresovani mogu se informisati kod svog izabranog doktora ili ljekara na vakcinalnom punktu.”, kazala je Milić.

Ona je dodala da su na osnovu zaključka sa sjednice Stručnog nacionalnog tijela za imunizaciju donesene nove preporuke za vakcinaciju protiv Covid – 19 , a koje se odnose na uvođenje treće doze vakcine protiv Covid – 19 kao i na vakcinaciju osoba koje su prethodno prebolovale Covid – 19.

“Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju predlaže da se omogući administriranje III doze vakcine protiv Covid – 19 za cijelu populaciju punoljetnih građana nakon proteklih najmanje 5 mjeseci od druge doze. Lica koja pripadaju posebno klinički ranjivim kategorijama III doza se može dati već poslije 2 mjeseca od druge doze ali uz obavezno poštovanje procedure koja podrazumjeva popunjavanje upitnika od strane izabranog ljekara na vakcinalnom punktu, saglasnost pacijenta i prethodno urađene analize antitjela u laboratoriji IJZCG. Lica koja su prebolovala Covid -19, a prije bolesti su kompletno vakcinisana nije neophodna III doza vakcine. Predlaže se praćenje antitjela nakon 5 mjeseci od oporavka, kada se u skladu od rezultata nalaza može donijeti odluka primjeni III doze vakcine. Osobe koje su prethodno preboljele Covid-19 ukoliko započnu imunizaciju unutar 6 mjeseci od oporavka smatraju se kompletno vakcinisanim kada dobiju samo jednu dozu vakcine.”, pojašnjava Milić.

Broj oboljelih od kovida u padu

“Da je broj novopozitivnih naših sugrađana u padu to nas svakako raduje. Želimo istaći da su građani svjesni poštovanja osnovnih mjera prevencije ( distanca, pranje ruku i nošenje maske ) kao i svakako radi se i o velikom broju naših sugrađana koji su vakcinisani prvom i drugom dozom. Možemo naglasiti da smo u periodu završetka turističke sezone, radna snaga koja je bila sezonski angažovana odlazi, manje je i ugostiteljskih objekata koji su nastavili sa radom, što sve doprinosi padu oboljelih. Koristimo ovu priliku da istaknemo veliki doprinos ljekara koji su bili radno angažovani u Covid ambulanti koji su se vrlo profesionalno, etički odnosili prema poslu i bili u funkciji kako građana tako i turistima koji su imali potrebu za nekom od usluga u Covid ambulanti.”, zaključila je Milić.

Na naše pitanje kada će početi vakcinacija protiv sezonskog gripa Milić je kazala da će o datumu vakcinacije građani blagovremeno biti informisani putem medija.

J.M.