25-08-2023

Milijana Vukotić Jelušić: Veliki problem prebukiranost škola, Ministarstvo prosvjete pokušava da nađe najbolje rješenje u interesu djece

Prebukiranost škola, nedostatak prostornih kapaciteta nastalih velikom migracijom porodica u primorske gradove, te kašnjenje u izgradnji predviđenih škola, je veliki problem u ovom trenutku. Ministarstvo prosvjete svim svojim resursima pokušava da dođe do najboljeg rješenja u interesu djece i neometanog sprovođenja obrazovnog procesa.


Foto: Printscreen

Nastava u školama u Crnoj gori počeće 4. septembra, a završiće se 4. juna naredne godine, potvrdila je za Polis Državna sekretarka Ministarstva prosvjete Milijana Vukotić Jelušić , ističući da je prisutna tendencija rasta upisa djece u budvanske škole i vrtiće.

"Svake godine je prisutna ta tendencija, tako da vjerujemo da će biti i ove školske godine. Trenutno nemamo tačne podatke jer se uvijek čeka početak školske godine kada se čekaju mogući upisi i prepisi, tako da ćemo negdje sredinom septembra ili eventualno do kraja septembra imati tačnu informaciju o tome koliko je to povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Ono što mogu da kažem jeste da je u prethodnoj školskoj godini na teritoriji opštine Budva bilo upisano više za 1.300 đaka u odnosu na prethodnu školsku godinu", istakla je ona.

Rat u Ukrajini postao je još jedan važan izazov pred Ministarstvom prosvjete. Takođe, obrazovni sistem suočava se sa izazovima ali uz dobru organizaciju odolijeva.

"Uz dobru organizaciju, prije svega, menadžmenta škola, ti problemi se kako tako prevazilaze. Međutim, da je stanje idealno, nije. Ono čemu težimo je izgradnja novih školskih kapaciteta, proširenja postojećih i stavljanje u upotrebu koji trenutno su van funcije", kazala je ona.

Ministarstvo prosvjete je iz dobre prakse iz domena inkluzivnog obrazovanja nastavilo i unaprijedilo kako bi obrazovanje bilo jednako dostupno svakom djetetu. Shodno povećanju broja djece sa posebnim potrebama, povećavaće se broj i asistenata u nastavi.

"Nažalost broj asistenata se povećava sa povećanjem i problema odnosno sa povećanjem broja djece sa posebnim obrazovnim potrebama, tako da se nadamo da takve tendencije će biti sve manje u budućnosti, a ono što je važno jeste da je školski sistem spreman da odgovori ukoliko problem eskalira i ukoliko postoji veća potreba za asistentima u nastavi", dodala je.

Tokom nastupajuće školske godine u pojedinim školama u Crnoj Gori biće organizovan produženi boravak, a odluku o tome, zavisi od mogućnosti, donose same obrazovne ustanove.

D.č.