01-07-2020

Milijardu dolara u Bitkoinima promijenilo lokaciju

Nepoznata osoba, ili organizacija, nedavno je obavila Bitkoin transakciju u okviru koje se pomjerila velika suma novca, a svi zainteresovani mogli su da svjedoče tom finansijskom događaju, prenosi portal Vice.


Foto: Ilustracija

U pitanju je suma od skoro milijardu američkih dolara, a transakciju su mogli da prate svi zainteresovani, uprkos tome što je identitet vlasnika sume ostao tajna. Eksperti su utvrdili da je digitalni novčanik u kojem se suma čuvala najveći od svih koji se ne dovode u vezu sa velikim kompanijama, te mjenjačnicama. To znači da bi mogao da pripada bogatom individualcu, ili investitoru koji je do sada ostao anoniman. Ne postoje zakonske regulative po kojima bi neko bio dužan da objavi adrese digitalnih novčanika koji su u njegovom vlasništvu, tako da će ovakve akcije i ubuduće moći da se obavljaju pod velom anonimnosti.

Pretpostavlja se da je transakcija dio neke velike kupovine, što znači da bi individualac, morao da plati porez, a isto važi i ako iza transakcije stoji neka kompanija. U slučaju da je transakcija dio nekog nelegalnog poslovanja, Bitkoin igra svoju ulogu, budući da su ovakve razmjene slobodne, te eliminišu regulatorna tijela.

Ovo svakako nije prva transakcija ovog tipa, budući da se 2019. godine u okviru jednog drugog transfera baratalo istom sumom, a tu su i Ethereum transakcije u okviru kojih se premještaju kriptovalute koje se mjere u milionima dolara.Izvor: Vice