29-05-2020

Ministarstvo finansija: Opština Budva može kreditom, uz garanciju države, da nam plati dug

Iz resora, kojim rukovodi ministar finansija Darko Radunović, kazali su da su se, nakon plaćanja garancije, dva puta obraćali Opštini Budva (30. decembra 2019. godine i 21. februara 2020) zahtjevom da se reguliše obaveza prema državi, kao i da je Opštini ostavljen prostor da predloži način na koji će isplatiti dug.

Ministarstvo finansija: Opština Budva može kreditom, uz garanciju države, da nam plati dug | Radio Televizija Budva

Foto: Gov.me

Ministarstvo finansija saopštilo je da su bili prinuđeni da blokiraju je račune Opštine Budva na iznos od 29,3 miliona eura, jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština Budva platila dug državi.

Ministarstvo finansija blokiralo je račune Opštine Budva na iznos od 29,3 miliona eura, odnosno za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

U Ministarstvu su naglasili da su održani sastanci na kojima je razmatrano na koji način bi država mogla da pomogne Opštini da izmiri dug.

"U skladu sa tim razgovorima, Zakonom o budžetu za 2020. predviđeno je izdavanje državne garancije za zajam koji bi Opština Budva uzela kod neke od komercijalnih banaka, a koji bi poslužio za izmirenje duga prema državi. Međutim, i pored tih napora, odgovor Opštine Budva je izostao, pa je Ministarstvo bilo prinuđeno da pokrene postupak naplate tog potraživanja preko Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Prema informacijama kojima raspolažemo, Zaštitnik je pokrenuo postupak podnošenjem tužbe Privrednom sudu u cilju naplate”, rekli su juče "Vijestima" iz Ministarstva finansija.

Izvor: Vijesti