28-07-2022

Ministarstvo zdravlja: Fond priprema uputstvo o načinu ostvarivanja prava osiguranika na vantjelesnu oplodnju

Nakon ukidanja Konzilijuma za vantjelesnu oplodnju u Kliničkom centru Crne Gore, Fond za zdravstveno osiguranje, najkasnije u toku naredne sedmice pripremiće uputstvo o bližem načinu i postupku ostvarivanja prava osiguranika na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, na teret sredstava Fonda, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja: Fond priprema uputstvo o načinu ostvarivanja prava osiguranika na vantjelesnu oplodnju | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako navode, zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji ("Sl. list CG" br 145/12) propisani su uslovi i način obavljanja postupaka medicinski potpomognute oplodnje, dok je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju ("Sl. list CG" br 145/12) propisano da je jedno od prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i pravo na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje.

"Osiguranici Fonda, javnost i relevantne zdravstvene ustanove biće blagovremeno obaviješteni kada uputstvo bude završeno", kažu u saopštenju.