10-08-2020

Mir je naša nacija: Osuđujemo skrnavljenje murala Žarka Kneževića

"Da su u Crnoj Gori nacija, religija, ideologija, profesija i brojna druga svojstva koja nas determinišu kao individue postale prepreka, vidi se po tome što UDBA-i nije dovoljno ono što čini pred svake izbore: iscrtavanje fašističkih, mrziteljskih i svađalačkih grafita, već je svoju djelatnost proširila i na osknavljivanje murala koji nas sve ujedinjuju u patriotizmu i slavljenju onih vrijednosti koje zaslužuju da budu slavljene i da se čuva kolektivno pamćenje na njih", poručili su iz koalicije Mir je naša nacija.



"Ovog puta kao prepreka naumima podstrekača na mržnju, diobe i svađe, pojavio se mural Žarka Kneževića, sportiste, košarkaša, reprezentativca, olimpijca, osvajača zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Španiji, srebrne na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i, takođe, srebrne, na Svjetskom prvenstvu u Portoriku. Izvrstan sportista na terenu, ljudina van njega, čovjek koji je tokom cijele karijere, ma gdje bio, njegovao poseban odnos, ne samo prema rodnom kraju, već i prema ljudima koji su prošli kroz njegov život. I sada, mural tog Žarka Kneževića, koji je prava mjera patriotizma prema Crnoj Gori, taj mural je zasmetao onima kojima je inače sve što je ljudsko odavno strano. Da parafraziramo pjesnika: "mi znamo UDBU i sve što nas čeka, no strah nam neće zalediti grudi", naveli su iz ove koalicije.


Foto: Mir je naša nacija

Poručili su da će, kao što su juče prekrečili mrziteljske grafite osvanule u više gradova Crne Gore, tako i obnoviti mural Žarka Kneževića, jer, podvlače, Žarkov mural nije mural političar, već mural crnogorskog šampiona.

"Oštro osuđujemo skrnavljenje murala čuvenog sportiste i pozivamo na njegovo obnavljanje. Nemaju oni toliko mržnje koliko mi imamo ljubavi prema vrijednostima naše države i znamenitim ličnostima i listovima naše gore. Obnovimo mural Žarka Kneževića. Nacija ne smije biti prepreka", zaključuje se u saopštenju.