28-08-2023

Mitrović: Nije jeftino kada 40 godina ne radite ništa na razvoju kulture, a onda odjednom postajemo svjesni da nam je ona prijeko potrebna

Program razvoja kulture Opštine Budva od 2024. do 2028. godine je izuzento značajan dokument, prvenstveno iz razloga što je posljednji put takav dokument rađen 80-ih godina prošlog vijeka, kazao je za Polis član Radne grupe za izradu Nacionalnog programa razvoja kulture Crne Gore, Slobodan Bobo Mitrović.


Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Prethodni program razvoja kulture Opštine Budva nastao je nakon obnove od zemljotresa i nije bio detaljan, naglasio je Mitrović.

"Program se odnosio na muzeološke grane, galerije i slikarstvo, stalne postavke Marka Gregovića, braće Bocarići modernog slikarstva. Istovremeno arheolški muzej, etnografski muzej su značajni za istoriju ovog prostora ali nije tada kultura bila ekstrovertna kao što je danas. Danas imamo mnoge multimedijalne predstave, performanse i improvizacije u slobodnom prostoru, tako da se ovaj program približio nekom novom vremenu, s tim što ostaje i dalje u obavezi fundamentalna kultura jer taj program iz 82. godine nije ostvaren, svega možda 30 odsto", istakao je Mitrović.


Foto: Printscreen/Polis

Veliki problem je takođe što je Opština prodavala prostore namijenjene kulturi poput Jadranske straže i Citadele.

"Značaj dokumenta je što on na neki način plasira pravac razvoja u naredne četiri godine, iako on nema još uvijek tu finalnu obradu, konkretnu i nadam se da će misija isto tako nastaviti sada sa preciziranjem kulturnih sadržaja, lokaciuja i objekata", kazao je on.

U konačnom je važno naglasiti i finansijske pokazatelje, dodao je on.

"Nije ni malo jeftino kada vi 40 godina ne radite ništa na razvoju kulture, a onda odjednom postajemo svjesni da nam je prijeko potrebna u svim mogućim kategorijama i segmentima", istakao je on.

Mitrović je naglasio da se ne smije raditi kao što se radilo do sada, te ukazao na važnost edukacije i reprogramiranja.

"Mi i sada imamo sve moguće institute i sekretarijate, ali ako nastave da rade kao sada bez imalo nekog reprogramiranja, a to nije samo u organizaciji već i u ličnostima, ljudima i u izboru kadrova, a posebno u usmjeravanju mladih kadrova koji moraju da idu iz Budve da se edukuju, specijalizuju na svim segmentima kulturne baštine, onda se možemo nadati da će Budva da sustigne svoju zapostavljenu kulturnu baštinu", kazao je on.

Ako se ne bude organizovalno na ovaj, kvalitetan način, Mitrović smatra da ćemo i dalje stagnirati.

D.Č.