20-12-2023

Mještani Grblja neće brzu cestu pored svojih kuća

Predstavnici NVO “Bulevar Grbalj” i NVO “Jaz – Mrčevo polje”, Marko Latković i Ilija Bućin, ističu da mještani naselja Radanovići, Kovačko polje i Lastva Grbaljska neće dozvoliti da trasa planiranog bulevara Jaz – Aerodrom Tivat prolaziti kroz njihova dvorišta. Predstavnici lokalne zajednice Grbalj uputili su dopis Upravi za saobraćaj, predsjedniku Crne Gore i premijeru, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Ambasadi Repbulike Kine u Crnoj Gori i resornim ministarstvima u kom je istaknuto protivljenje i neslaganje sa projektom bulevara.

Mještani Grblja neće brzu cestu pored svojih kuća | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen, Bulevar – Vlada CG

"Zahtijevamo da se projekat bulevara odbaci u potpunosti i da se pristupi rješavanju saobraćajnih problema na crnogorskom primorju na jedan adekvatan i primjeran način koji neće ugrožavati lokalno stanovništv po bilo kom osnovu. Takođe, imajte na umu da je lokalno stanovništo sremno da sarađuje u iznalaženju boljih rješenja, a u suprotnom mi smo spremni da radikalizujemo protest i da svim legalnim sredstvima branimo naše porodice, imovinu i prostor", poručuju predstvnici NVO “Bulevar Grbalj” i NVO “Jaz – Mrčevo polje”.

Navode i da su predstavnici ove dvije nevladine organizacije 27. novembra održali sastanak sa Radomirom Vuksanovićem, direktorom Uprave za saobraćaj Crne Gore na kom,kako ističu, i pored opravdano iznijetih činjenica nije prihvaćen njihov predlog da se ukine predoženi projekat bulevara tj. brze prometne ceste koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta Radanovići,Kovačko polje i Lastva Grbaljska.

"I dosad smo se mnogo puta obraćali nadležnima ističući da ovakav projekat bulevara nije prihvatljiv, međutim sve naše molbe i zahtjevi bili su uglavnom ignorisani. Pitamo se ko je spreman lokalnom stanovništu oduzeti dvorišni prostor, a nekima i kuće pod izgovorom stvaranja boljih uslova života, a pritom upšte nevodeći računa o uslovima života pored bulevara- naglašava se u saopštenju i dodaje da ovakav projekat bulevara ne rješava saobraćajne gužve, tj. uska grla na ulazima u gradove Tivat, Kotor i Budva", ističu.

Naglašavaju i da je sada na dnevnom nivou protok vozila oko 35.000 do 40.000, a sjutra će to biti mnogo više, te da se brze i tranzitne saobraćajnice svuda u svijetu grade van naseljenih mjesta.

(Boka News)