25-06-2015

Mjuzikl otvara jubilarne Purgatorije

Tivatski pozorišni festival Purgatorije, koji se ove godine održava po 10. put, počeće večeras i trajaće do 10. septembra. Jubilarne Purgatorije uključivaće izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije i koncerte.

Mjuzikl otvara jubilarne Purgatorije | Radio Televizija Budva

Festival će otvoriti mjuzikl „Mamma Mia" u produkciji beogradskog Pozorišta na Terazijama, po tekstu Ketrin Džonson i u režiji Juga Radivojevića.

Komad „Život Molijerov" u produkciji MNT teatra iz Skoplja, po tekstu Mihaila Bulgakova i u režiji Aleksandara Popovskog, na programu je 7. jula, a 18. jula publika će u Tivtu moći da pogleda i predstavu „Životinjska farma" po tekstu Džordža Orvela, u režiji Andraša Urbana, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan plemeniti Zajc" iz Rijeke.

Nova pozorišna predstava Centra za kulturu Tivat „Hasanaginica" po tekstu Ljubomira Simovića i u režiji Jagoša Markovića takođe je uvršten u takmičarsku selekciju. Tu predstavu publika će premijerno vidjeti 31. jula.

Za nagrade će se boriti i komad „Aleksandra Zec", autorski projekat Olivera Frljića u produkciji „HKD Teatar na Sušaku" iz Rijeke, dok je 26. avgusta na programu predstava „Kazimir i Karolina", „Ateljea 212" iz Beograda, koju je po tekstu Edena Horvata režirala Snežana Trišić.

Posljednja predstava u takmičarskoj konkurenciji za nagrade ovogodišnjih „Purgatorija" biće izvedena 29. avgusta, a u pitanju je komad „Razbijeni krčag", u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Predstavu je po tekstu Hajnriha fon Klajsta, režirao Igor Vuk Torbica.

Luštica Development AD potpisala je ugovor sa tivatskim Centrom za kulturu čime je postala generalni sponzor ovogodišnjeg, jubilarnog 10. ljetnjeg pozorišnog festivala Purgatorije.

Iz te kompanije je sapšteno da su obezbijedili 15 hiljada eura za realizaciju obimnog programa festivala.

"Naša saradnja je počela još u 2010. godini i od tada smo partneri Centru za kulturu u realizaciji njegovih programa. Purgatorije su jedan od najboljih ljetnjih kulturnih festivala u regionu i nama je veliko zadovoljstvo što smo bili u prilici da pomognemo organizaciju jako obimnog programa. Podrška zajednici, kulturnim i sportskim akivnostima, dio je posvećenosti Luštice Divelopment da obogati kulturno i društveno okruženje u Tivtu. Od toga će, zauzvrat, imati koristi i Luštica Bay kao turistička zajednica koja ovog ljeta bilježi prvu operativnu sezonu", rekao je izvršni direktor kompanije Luštica Development, Daren Gibson.

Direktor Centra za kulturu, Vojislav Kaluđerović, izrazio je zadovoljstvo nastavkom dugogodišnjeg partnerstva i posvećenosti Kompanije da podržava kulturni razvoj tivatske zajednice.

"Zahvaljujući ovoj saradnji, tokom 75 dana biće izvedeno oko 90 programa čime ćemo na najbolji način obilježiti jubilarnu desetu godinu Purgatorija. Na obostrano zadovoljstvo, ove godine ćemo neke programe festivala Purgatorije izvesti u Lustica Bay-u, kako zbog jačanja naše dugogodišnje saradnje tako i promovisanja samog projekta, koji svojim arhitektonskim izvedbama daje čar kulturnim projektima koje ćemo izvesti", sapštio je Kaluđerović.