06-05-2019

Monstat iz minimalne potrošačke korpe iskljucio troškove stanovanja

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe, prema posljednjim podacima Monstata, iznosila je 645 eura, što je preko 130 eura više nego što je prosječna zarada u Crnoj Gori. Iz Unije slobodnih sindikata kažu da osporavaju način računanja potrošačke korpe, ali i prosječne zarade u zemlji.

Monstat iz minimalne potrošačke korpe iskljucio troškove stanovanja | Radio Televizija Budva

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu ove godine u odnosu na februar veća je 0,9 odsto. Od 645 eura, koliko je iznosila potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo, za hranu i bezalkoholna pića izdvojeno je nešto preko 270 eura, dok je za neprehrambene proizvode i usluge potrošeno skoro 375 eura.

Statistika Monstata pokazuje i da smo u martu, kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, najviše novca potrošili na mliječne proizvode, meso i povrće, a najmanje na ribu.

“Kada se sve stavi na papir minimalna potrošačka korpa za nešto više od 130 eura je veća nego što je prosječna zarada u Crnoj Gori koja je u martu iznosila 510 eura. To, prema procjenama Unije slobodnih sindikata, nije realno stanje jer je Monstat još ranije iz potrošačke korpe isključio troškove stanovanja koje”, kazao je za Novu M Srđa Keković, mnogi u našoj zemlji plaćaju.


“Potrošačka korpa, koja bi trebalo da bude preko 800 eura, sada iznosi nekih 620 eura i eto primakla se toj nekoj prosječnoj zaradi pa ispada da prosječna zarada u Crnoj Gori može da pokrije potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu”, ocijenio je Keković.

Sporan je za sindikalce i način kako državni Zavod za statistiku računa prosječnu zaradu u zemlji. Godinama, kaže Keković, vode borbu da se uključe u taj posao.

“Mi godinama tražimo da naši predstavnici, odnosno predstavnici socijalnih partnera postanu članovi Upravnog odbora Monstata kako bi mogli da na određeni način budemo prisutni i da imamo uvid u odluke koje oni donose, odnosno aktivnosti koje imaju. I mi smatramo da prosječna zarada nije realan odraz prosječne zarade u Crnoj Gori”, naglašava on. Gledajući statistiku Monstata, Crna Gora ima najveću prosječnu zaradu u odnosu na zemlje regiona