31-12-2020

Monstat: Prosječna zarada u novembru 525 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru je, prema podacima Monstata, iznosila 525 eura i bila je nepromijenjena u odnosu na oktobar.


Foto: Ilustracija

Prosječna neto zarada u novembru je bila 1,4 odsto viša u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna bruto zarada u novembru iznosila je 784 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u novembru u odnosu na oktobar pale 0,3 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u novembru u odnosu na oktobar porasle u sektorima prerađivačke industrije dva odsto, snabdijevanje električnom energijom 1,3 odsto, obrazovanje 1,1 odsto, ostale uslužne djelatnosti i usluge smještaja i ishrane po jedan odsto, trgovina na veliko i malo 0,5 odsto i zdravstvena i socijalna zaštita 0,3 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 10,1 odsto, poslovanje sa nekretninama 6,5 odsto, saobraćaj i skladištenje 4,9 odsto, vađenje ruda i kamena tri odsto, snabdijevanje vodom i upravljanje otpadom 1,8 odsto, građevinarstvo 1,5 odsto, finansijske djelatnosti i osiguranje 1,2 odsto, državna uprava jedan odsto, umjetnost zabava i rekreacija 0,7 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,6 odsto i informisanje i komunikacije 0,4 odsto.


(MINA Business)