19-05-2019

More je lijek za dušu i tijelo

Većina kada neko pomene odmor, prvo pomisli na more. Više nego druge destinacije, more ima tu magiju da nas napuni energijom, da nam svježinu, ljepotu, snagu i dobro raspoloženje koje se zadržava dugo po povratku sa odmora. Sve to nije slučajnost nego rezultat kombinovanog pozitivnog dejstva ljekovite morske vode i vazduha, sunca, pijeska, plivanja, generalno jedne antistres terapije u opuštajućem i zdravom okruženju.

More je lijek za dušu i tijelo | Radio Televizija Budva

Ljekovitost mora prvi su primijetili stari Grci u 4 veku p.n.e, a utemeljivač kliničke medicine i najpoznatiji grčki lekar Hipokrat otkrio je ljekovita svojstva morske vode proučavajući njeno djelovanje na zacjeljivanje rana. Da bi opisao iscjeljujuće efekte morske vode, prvi je upotrijebio riječ talasoterapija (od grčkih riječi “thalassa” – voda i “therapia” – izlečiti). More sadrži natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, srebro i zlato, kao i alge, koje se smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Utiču na obnavljanje ćelija, čiste kožu i poboljšavaju njen izgled, jačaju imunitet, sprječavaju upale, stimulišu metabolizam, i pomažu u uklanjanju celulita.

Morska voda djeluje na zacjeljivanje oštećene kože i ublažava kožne bolesti poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Sa svojstvom antiseptika i antihistamina, morska so je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Zategnutoj koži zahvaljujući plivanju, ronjenju, surfovanju ili aerobiku u vodi, dodatni sjaj daje i preplanuli ten. Umjereno sunčanje je ljekovito, snabdijeva nas vitaminom D, koji reguliše zdravlje kostiju, mišića, imunitet, raspoloženje i san. Nema potrebe za izlaganjem suncu po najvećoj vrućini, vitamin D koji naše tijelo može uskladištiti za 60 dana, obezbijedićemo i ako se sunčamo ujutru i u večernjim satima.

Morski vazduh sadrži ozon i negativne jone, što omogućava da lakše apsorbujemo kiseonik. U borbi protiv slobodnih radikala, negativni joni uravnotežuju nivo serotonina – hormona sreće. Morski vazduh posebno je koristan za osobe sa astmom i alergijama, a duboko disanje tokom šetnje dobrobit donosi svima - bolje spavamo, manje smo depresivni i umorni, imamo više energije.

Izuzetan sastav morske vode koja sadrži više od osamdeset životno važnih elemenata, doprinosi smanjenju upala i bola, pa kupanje u moru prija osobama koje imaju artritis, reumu, bolove u leđima i mišićima. Takođe podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma, a povoljno utiče i na kardiovaskularni sistem. Još jedna od prednosti morske vode je što čisti organizam, tako što kupanjem podstiče funkcije jetre, bubrega i kože koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma.

Morska voda u značajnom procentu sadrži magnezijum, za koji je dokazano da djeluje u borbi protiv stresa. Zato se opustite uz šum talasa, plivajte, šetajte, odmarajte oči gledajući beskrajno plavetnilo. I ne zaboravite da za hidrataciju vašeg organizma nije dovoljno što ste veći dio dana u vodi, potrebno je da nahranite tijelo vodom iznutra. Zato na moru svakodnevno treba da pijete dovoljno vode.