04-06-2020

Morsko dobro: Plava zastavica biće podignuta 8. juna

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2020. godinu biće podignuta simbolično na "Dan okeana i mora" u ponedeljak 8. juna, na tivatskoj plaži "Kalardovo" u 11.00 sati, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.Kako su kazali, Plavu zastavicu podići će direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić, a prisutnima će se obratiti direktor Morskog dobra Predrag Jelušić i direktor NVO "Ekom" Saša Karajović.

"Plava zastavica se ove godine dodjeljuje za ukupno 32 kupališta, a korisnici će moći da ih preuzmu u poslovnoj zgradi Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u Budvi i filijalama", ističu iz Morskog dobra.

Podsjećaju da je međunarodno priznanje "Plava zastavica" ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u ovaj program, i koji ispune 32 propisana kriterijuma, od kojih su 28 obavezni, dok su preostali preporučeni.

"Program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vriednostima", pojasnili su.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodjeljuje od 2003. godine kada je nevladina organizacija "ECOM" postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za sporovođenje Programa "Plava zastavica u Crnoj Gori".

Iz Morskog dobra napominju da su od samog početka pružili finansijsku i organizacionu podršku za sprovođenje ovog Programa.

Plava zastavica se, kako dalje navode, dodjeljuje kupalištu ili marini za tekuću sezonu, na osnovu odluke Međunarodnog žirija koji se sastoji od predstavnika UNEP-a (Programa UN za zaštitu životne sredine), UNWTO (Svjetske turističke organizacije), ILS-e (Međunarodne federacije za spasilaštvo), EEA (Evropske agencije za zaštitu životne sredine), IUCN (Svjetske Unije za zaštitu prirode), međunarodnog eksperta za ekološko obrazovanje, predstavnika ICOMIA (Međunarodnog savjeta udruženja marina) nezavisnog eksperta za ekološko obrazovanje i predstavnika FEE (Fondacije za ekološku edukaciju), koja i sprovodi Program Plava zastavica.

"Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira Ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstava nadležnih za poslove turizma i zaštite životne sredine, Lučke kapetanije, Crvenog krsta Crne Gore i dva predstavnika nevladinog sektora", zaključuje se u saopštenju.