02-05-2023

Moždani udar češći kod žena: Prepoznajte simptome

Moždani udar je vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu, a prema statistici žene čine oko 60 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara.


Ilustracija, Foto: pixabay.com

Stručnjaci navode kako muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, poteškoće s govorom, opušteno lice ili problema s ravnotežom, piše Klix.ba.

Međutim, nisu svi simptomi jednaki kod žena i muškaraca, zbog toga žene svoje simptome teže prepoznaju i često ih prepisuju umoru. Stoga, nije čudno što češče doživljavaju moždani udar.

"Žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Oni mogu početi s umorom, zbunjenošću ili možda opštom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tijela", navodi Pooja Khatri, doktorica i profesorica neurologije na Univerzitetu Sinsinati.

Ona navodi da mnoge žene mogu ignorisati iznenadne i neobično jake glavobolje, ako generalno imaju problema s migrenama i slično. To se takođe odnosi na poteškoće s hodanjem i konstantnim umorom, što pripisuju stresnim situacijama i fizičkoj aktivnosti. Takođe, navodi i da su mučnina ili povraćanje jedan od glavnih simptoma moždanog udara, a oni se smatraju virusnim bolestima.


(RTCG)