12-10-2020

Mugoša: Epidemiološka situacija veoma ozbiljna

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna s obzirom na visoku lokalnu transmisiju koja traje dosta dugo, upozorio je danas direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša.


Foto: PR Centar

On je kazao da je sve to odraz nepoštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

Mugoša je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao da će takvo stanje biti sve dok ne počnu da se poštuju mjere.

"Činjenica je da Crna Gora nije jedina u ovakvoj situaciji, cijela Evropa je u sličnoj situaciji. U svim zemljama imamo maksimalne poraste i rekorde. Vrijeme kad se moraju preduzimati mjere, samo da ih poštujemo", rekao je Mugoša.

On je istakao da je u ovom momentu veliki izazov i predstojećih slava u dijelu pravoslavnog vjerujućeg stanovništva.

"To je uvijek praćeno velikim brojem ljudi na malom prostoru, i ovo je prilika da zamolim sve da slavu slave samo u najužem porodičnom krugu. Tako ćemo spriječiti da se infekcija širi još više, i da uspostavimo kontrolu što prije, da oborimo ovaj broj inficiranih i da se vratimo nekom normalnom životu do pronalska vakcine", rekao je Mugoša.

On je, kako prenosi portal RTCG, ponovio da kontrolni mehanizmi nijesu djelovali onako kako bi trebalo.

Mugoša je kazao da je moguće da je na sve to uticala situacija u Crnoj Gori koja je bila dosta komplikovana, sa svim dešavanjima koja su bila.

"Mi smo imali što niko nije imao u Evropi - 15 dana, od 23. avgusta do 6. septembra skoro četvrtinu, ako ne i više stanovnika na ulici. To vam je kao da imate u Njemačkoj 20 miliona stanovnika u 15 dana na ulici", rekao je Mugoša, navodeći da je u tim okolnostima teško kontrolisati situaciju.


(MINA News)