26-10-2020

Mugoša: U 18 opština imamo pokazatelje da se smanjuje broj inficiranih

Situacija sa koronavirusom je nešto bolja, ali je još malo vremena da bi tvrdili da za sigurno ide na niže. U 18 opština imamo dobre pokazatelje da se smanjuje broj inficiranih. To je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.


Foto: Screenshot

Dodao je da će se tek za sedam dana moći govoriti "da imamo trend koji pokazuje pad".

Mugoša je rekao i da je došlo do kašnjenja u obradi rezultata.

"Imali smo problema sa informacionim sistemom, napravljeno je više analiza ali je došlo do prekida Instituta i naših servera u Fondu. Zbog nedostatka plastike imali smo problema, jer smo imali veliki broj uzoraka i došlo je do kašnjenja. Ona su smanjena na najmanju moguću mjeru za hitne slučajeve. Došlo je do kašnjenja ovih drugih, upućivanja iz ambulanti. Svakog časa očekujemo isporuku potrebnog materijala. U međuvremenu smo se nadali da će se potpisati ugovor između Fonda i privatnih ustanova ali zbog procedura nije se uspjelo", rekao je Mugoša.

Životno ugroženo 26 pacijenata

Sreten Kavarić iz KCCG kazao je da je ukupno hospitalizovano 240 pacijenata, da je 26 sa teškom kliničkom slikom i da su svi životno ugroženi.


Kavarić, Foto: Screenshot

On je kazao da su i zdravstveni radnici počeli da obolijevaju od Kovid-19, i apelovao na sve da još više povedu računa o poštovanju mjera.

Mugoša je naveo da je danas distribuirano 20.000 brzih testova, te da će narednih dana pacijenti biti testirani na ovaj način.

"Nemojmo da testiramo izdrživost zdravstvenog sistema. Poštovanjem mjera možemo da očuvamo zdravstveni sistem. Ulazimo u deveti mjesec borbe u kojoj su ljudi po 10 sati angažovani i isrcpljeni su. U suboti je molekularna ekipa radila od ujutro do 1 sat uveče. Rekao sam im da moraju ići kući. Dajemo što možemo od sebe, ali nam treba pomoć od građana da poštuju mjere i smanje pritisak na zdravstveni sistem", kazao je Mugoša.

"Škola bezbjedno mjesto"

Naveo je da će se sistema "Semafora", koji su predložili Ministarstvu prosvjete, držati.

"I dalje smatramo da je škola bezbjedno mjesto, jedino je problem visoka lokalna transmisija u zajednici, odnosno sve ono do i od škole", objasnio je Mugoša.

Ranije danas je iz Ministarstva prosvjete saopšteno da je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 97 učenika i 92 nastavnika u osnovnim i srednjim školama, te da se u samoizolaciji nalazi 558 učenika i 89 nastavnika.

Mugoša je naveo da su uzeti uzorci validni jer se čuvaju na odgovarajućem temperaturama. Pojasnio je da uzorke nisu slali u Njemačku jer trebalo četiri do pet dana da dobiju rezultate, a da će za to vrijeme biti završeni u Crnoj Gori.

Kavarić je odgovarajući na pitanje novinara kazao da je Poliklinika Kliničkog centra Crne Gore radila cijelo vrijeme za hitne slučajeva.

U naredni mjesec, prema njegovim riječima, treba je nadoknaditi 30.000 ljekarskih pregleda.

On ke kazao da Poliklinika radi od jutros za sve specijalističke procedure.

"Mogu vam reći da je odziv nikakav, do pet odsto", kazao je Kavarić.


(Vijesti)