24-06-2021

MUP: 16.000 državljana iz biračkog spiska biće predmet provjere

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da će preko 16. 000 osoba koja imaju crnogorsko državljanstvo a nemaju ličnu kartu i pritom se nalaze u biračkom spisku Crne Gore, biti predmet predstojećih provjera.

MUP: 16.000 državljana iz biračkog spiska biće predmet provjere | Radio Televizija Budva

Foto: MUP

“Savjet za kontrolu biračkog spiska će dati svoj puni doprinos kreiranju najboljih rješenja kada je u pitanju uređivanje registara prebivališta i boravišta i imaće spreman tekst Nacrta zakona o registrima prebivališta i boravišta kada Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu otpočne svoj rad, poručeno je sa današnje sjednice ovog savjetodavnog tijela, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Na sastanku je konstatovano da će ovaj proces biti potpuno transparentan i inkluzivan, te da će radna grupa za izradu nacrta ovog zakona, zajedno sa članovima Savjeta, kroz detaljnu analizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja, pripremiti konačan tekst, koji će biti upućen Skupštini.

Kako su saopštili, jučerašnjoj sjednici prisustvovali su i predstavnici MUP-a, nadležni za upravne poslove, državljanstvo i strance, te su ovom prilikom predstavili rezultate dosadašnjeg rada u oblasti uređivanja registra prebivališta i registra stranaca.

“Saopšteno je da je, nakon do sada sprovedenih provjera, za 16.087 lica utvrđeno da se radi se o licima koja imaju crnogorsko državljanstvo i upisani su u registar prebivališta, a nakon maja 2008. godine nikad nijesu podnosili zahtjev niti posjedovali ličnu kartu, nalaze se u biračkom spisku Crne Gore, i ova lica su prioritna grupa koja će biti predmet provjera. Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na obavještavanju ovih lica o njihovoj zakonskoj obavezi da predaju zahtjev za izdavanje lične karte, a u toku su i terenske provjere”, navode iz MUP-a.

Iz MUP-a napominju da je ažuriranjem registra stranaca, izbrisano je 1.485 stranaca koji imaju stalni boravak u Crnoj Gori.

“Cilj Savjeta je da realno doprinese unapređenju stanja u ovoj oblasti, koja je ključna za izborni proces, u cilju sprečavanja bilo kojeg vida zloupotreba. Savjet je iskazao potrebu za dograđivanjem sistema za deduplikaciju otisaka prstiju, na način što će se uvesti dodatan način kontrole fotografija”, zaključuju iz MUP-a.

3
SHARES