09-11-2023

Muzička škola u Budvi: Uspješan završetak prvog klasifikacionog perioda

Prvi klasifikacioni period u muzičkim školama u Crnoj Gori je završen, a Muzička škola u Budvi ima razloga za ponos. U razgovoru sa direktoricom škole, Dušicom Kordić, otkrivamo brojne uspjehe i planove za budućnost.

Muzička škola u Budvi: Uspješan završetak prvog klasifikacionog perioda | Radio Televizija Budva


Muzička škola u Budvi ima impresivan broj učenika, ukupno 620 djece raspoređenih u sedam odsjeka, među kojima je klavirski najbrojniji. Ostali odsjeci uključuju violinu, gitaru, flautu, trubu, harmoniku, solo pjevanje i uskoro će biti uvedeni i novi odsjeci, među kojima su trombon, saksofon, klarinet, bubnjevi i violončelo.

"Prvi klasifikacioni period smo završili, predavači su zadovoljni svojom djecom što smo uradili u proteklom periodu. Imamo ukupno 620 djece, sedam odsjeka, najbrojniji je klavirski odsjek pa onda ide violina, gitara, flauta, truba, imamo harmoniku i solo pjevanje. Trebalo bi dogodine da imamo i nove odsjeke, novih pet, tri duvačka instrumenta i još dva", kazala je Kordić gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Ona naglašava važnost očuvanja muzičke tradicije i omogućavanja novim talentima da se pokažu. Istakla je i težinu rada koji zahtijeva ozbiljnu posvećenost, posebno kad su solisti u pitanju.

Direktorica Muzičke škole u Budvi, ističe važnost saradnje između profesora, roditelja i učenika kako bi se postigao uspjeh u muzičkom obrazovanju.

"Profesori su izuzetno fleksibilni i prosto moramo da se dogovorimo sa roditeljima da to bude na opšti interes svih, i roditelja i djece. Teško je uskladiti iz prostog razloga što je za instrumente potreban ozbiljen rad. To možda zvuči kao bajka ili kao van školska aktivnost, ali svirati je ozbiljno, jedan instrument zahtijeva i ozbiljnu posvećenost", naglasila je.

Istakla je uspješan nastup mladog pijaniste Nemanje Radulovića na festivalu mladih muzičara Crne Gore u Herceg-Novom.

Osim uspješnih nastupa, Kordić je ukazala na važnost kvalitetnih odnosa između profesora i učenika, te podršku koju škola dobija od raznih organizacija, kao što je Rotariklub. Ova organizacija donirala je vrijedne instrumente u iznosu od 17.000 evra, što će doprinijeti daljem napretku škole.

Muzička škola u Budvi takođe planira niz budućih nastupa, uključujući koncert u hotelu One & Only u Portu Novom. Saradnja sa drugim institucijama, poput Akademije znanja i Moderne galerije, omogućava djeci da osjete atmosferu glamura i publici da uživa u kulturnim događajima.

Kordić naglašava važnost očuvanja muzičke tradicije i omogućavanja novim talentima da se pokažu:

"Da se njeguje tradicija i da nove mlade snage uključuju se malo po malo", zaključila je.