04-09-2023

MZ Stari grad predala dopis Opšini Budva za inicijativu permanetnog rješavanja dugogodišnjeg problema buke u Starom gradu

MZ Stari grad poslala je danas dopis Opštini Budva, Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj i Sekretarijatu za privredu, da kako kažu zajedničkim djelovanjem trajno riješe problem i u narednom periodu, u okviru svojih nadležosti dosljedno sprovedu mjere zaštite od buke.


Foto: Arhiva, Jovana F.

Dopis prenosimo integralno:

Shodno relevantnim odredbama Zakona o lokalnoj samopuravi ("Službeni list CG", br. 2/2018, 34/2019, 38/2020, 50/2022, 84/2022 - Odluka US CG i 85/2022 - ispravka Odluke US CG), Statuta Opštine Budva ("Službeni list CG - Opštinski propisi", br. 2/2019) , Odluke o mjesnim zajednicama Opštine Budva ("Službeni list CG - Opštinski propisi", br. 50/2019) i Statuta MZ Stari Grad Budva, na isteku tekuće ljetnje turističke sezone, predmetnim putem Vam se obraćamo sa intencijom da zajedničkim djelovanjem trajno riješimo gorući problem koji već duži vremenski period ometa normalno funkcionisanje stanovnika MZ Stari Grad, i istima onemogućava Ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu, a to je problem emitovanja buke od strane ugostiteljskih objekata koji posluju u zoni Starog Grada.

S tim u vezi, u narednim redovima ukazujemo na važeću legislativu, odnosno pozitivno-pravne propise koji regulišu ovu materiju.

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini („Službeni list CG“ br. 28/11, 28/12, 1/14 i 2/18) buka je definisana kao nepoželjan ili štetan zvuk na otvorenom prostoru koji je izazvan ljudskom aktivnošću... koji, u zavisnosti od nivoa može izazvati osjećajuznemirenosti odnosno neprijatnosti, ili čak negativno uticati na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

Članom 6a navedenog zakona definisana je granična vrijednost buke elektroakustičnih i akustičnih uređaja na otvorenom, koja ne smije da prelazi 65 dB.

Međutim, nadležni organ lokalne uprave je Odlukom o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji Opštine Budva (Službeni list – Opštinski propisi“ br. 38/2013 i 2/2019) izvršio akustično zoniranje kojim je urbanistički prostor Stari Grad proglasio tihom zonom u aglomeraciji u kojoj su granične vrijednosti dnevne i večernje buke u periodu od 07h do 23h utvrđene na nivo od 40 dB, odnosno noćne buke u periodu od 23h do 07h na nivo od 35 dB.

Iako je ova odluka pozitivno-pravni propis, svjedoci smo flegratnog kršenja istog, s obzirom na činjenicu da je u zoni Starog Grada dozvoljen nivo buke do 65dB, te da ovlašćeni službenici komunalne policije na terenu vrše mjerenja do navedene granice, i ne preduzimaju ama baš nikakve upravne mjere i radnje kojima bi se spriječila zloupotreba emitovanja zvuka jačeg i od tog nivoa.

Sljedstveno navedenom, apelujemo na Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj i Sekretarijat za privredu da u narednom periodu, u okviru svojih nadležosti dosljedno sprovedu mjere zaštite od buke, prilikom sprovođenja postupka procjene uticaja na životnu sredinu za objekte za koje se izrađuje procjena uticaja na životnu sredinu, odnosno prilikom izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti i drugih akata u nadležnosti ovih sekretarijata.

Takođe apelujemo na službu Komunalne policije da revnosno obavlja svoje zakonske obaveze i ubuduće vrši mjerenja Odlukom o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji Opštine Budva i preduzima upravne mjere i radnje iz domena svojih ingerencija.

Ukoliko procijenimo da nadležni organi svoj posao ne obavljaju u skladu sa zakonom bićemo prinuđeni da njihov rad prijavimo drugostepenim instancama, sve do vrhovnih i na taj način pokažemo istrajnost u namjeri trajnog rješavanja problema buke u našoj mjesnoj zajednici.

Smatramo presudnim za rješenje ovog problema adekvatno i svrsishodno planiranje Programa privremenih objekata na teritoriji Opštine Budva u periodu od 2024. do 2028. godine, u kojem bi broj lokacija za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti sa emitovanjem zvuka putem muzičkih uređaja morao biti sveden na minimum.

Podsjećamo da Stari Grad Budva predstavlja svojevrsan spomenik kulture, i da kao kulturno dobro uživa posebnu zaštitu države propisanu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara ("Službeni list CG", br. 49/2010, 40/2011 - drugi zakon, 44/2017 i 18/2019), kao i da Ustav Crne Gore propisuje da je svako dužan da čuva prirodnu i kulturnu baštinu od opšteg interesa.

Na pragu smo i ostvarenja projekta „Budva – Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“, što nas sve dodatno obavezuje da ovo kulturno blago neprocjenjive vrijednosti što bolje očuvamo i na taj način damo svoj doprinos održivom razvoju kulture našeg grada.

Problem buke ne sagledavamo per se jer smatramo da je isti uzročnik mnogih drugih problema sa kojima se susreću stanovnici Starog Grada, a taj se uticaj posebno odnosi na održavanje komunalnog reda na teritoriji naše zajednice, koji je u ljetnim mjesecima najblaže rečeno u haotičnom stanju.

Sa svega napred navedenog urgiramo da sa predstavnicima svih pomenutih nadležnih institucija zakažete sastanak, i obavijestite nas o terminu održavanja istog, kako bi na neposredan način imali mogućnosti da vas podrbnije upoznamo o predmetnom problemu i predložimo najefikasnije načine rješavanja istih.

U nadi da ćete u što kraćem roku zakazati predloženi sastanak srdačno Vas pozdravljam.

U Budvi, 31.08.2023. godine
Predsjednik Savjeta MZ Stari Grad Nikola Ivanović,
po punomoćniku adv. Dejanu