28-09-2023

Na 148 proizvoda ušteda 130 eura

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije "Stop inflaciji". On je na konferenciji za novinare saopštio da će nova akcija trajati do kraja godine. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da cijene goriva više neće rasti.

Na 148 proizvoda ušteda 130 eura | Radio Televizija Budva

Sa konferencije za medije (Foto: gov.me)

Akcija se bazira na tome da su se distributeri i trgovci odrekli marži, kaže Đurović. On je saopštio da je prošla akcija pokazala odlične rezultate i zato je Vlada ponovo odlučila da krene sa njom.

"Snižene će biti cijene na 150 proizvoda, a akcija će trajati do kraja godine", saopštio je ministar.

Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je, kako kažu, kreiralo novi antiinflacioni program pod nazivom „ Stop inflacija 100+”, kojem se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača.

Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je, kako kažu, kreiralo novi antiinflacioni program pod nazivom „Stop inflacija 100+”, kojem se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača. Kako se navodi u saopštnju akcija „STOP INFLACIJA 100 + ” se nastavlja po sljedećem modelu:

• Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.

• Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflacija”. • Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.

• Trgovac je u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid.

• Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda.

• Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

• Period trajanja akcije je od 1.oktobra do 31. decembra 2023.godine.

• Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe( poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

Za sada će, od predstavnika maloprodaje u akciji "Stop inflacija 100 +" učestvovati:Ministarstvo je pozvalo i sve ostale dobavljače, veletrgovce, proizvođače i maloprodavce da se priključe akciji i daju svoj doprinos u stabilizaciji cijena na tržištu Crne Gore i doprinesu unapređenju životnog standarda stanovništva.

"Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je antiinflaciona korpa kompanije VOLI, a slične su korpe svih ostalih koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322,07 eura. Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17 % i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura", saopšteno je iz Ministarstva.

Kao primjer sniženja nekih konkretnih proizvoda naveli su: