27-12-2023

Na drumovima 70 stradalih, apeli bez rezultata

Od početka godine više od 70 osoba stradalo je na crnogorskim drumovima. Uzroci saobraćajnih nesreća su poznati a i godinama slušamo apele nadležnih na oprez za volanom. Ipak kod mnogih, to ne daje nikakvog rezultata.


Printscreen: TVCG

Kada pored policije, kazni, brojnih apela ali posebno stravičnih udesa i nesreća na putevima, neki i dalje olako doživljavaju bezbjednost u saobraćaju, možda je vrijeme i za psihologa.

"Jako je važno da imamo tu dozu opreza i tu početničku dozu opreza u saobraćaju svakodnevno iako smo do sada pokazuvali da smo izuzetno iskusni vozači", kazala je psihološkinja Marija Babić.

Od 2015. godine poginulo je na stotine građana. Računajući podatke samo za 2023, među nama je danas, moglo biti više od 70 osoba.

"Ono što možemo da vidimo je da je u Crnoj Gori od 2010. godine do 2021. godine, poginulo 715 lica. Kada uzmemo broj stradalih lica u saobraćaju na broj stanovnika odnosno takozvani javni rizik stradanja, u Crnoj Gori je to u posljednjih godina blizu 90 poginulih na milion stanovnika što Crnu Goru svrstava na pretposljednje mjesto po bezbjednosti u saobraćaju u Evropi", kazao je Miloš Perović iz Alfa centra.

I to ne čudi ako samo uzmemo u obzir, najbliže okruženje.

"To je ono najčešće prebacivanje odgovornosti na nekog drugog da je taj neko drugi bio nepažljiv a ne oni sami čak i u situaciji kad su oni u toku saobraćajne nesreće ili udesa krivi. To kolektivno prebacivanje odgovornosti svakako jeste važno i sama ta nekad i nerealna vjera u to da smo mi potpuno sigurni za volanom", dodala je Babić.

"Vozači prave greške jer ne znaju ništa o rizicima i kad im pomenete posljedice njima prvo padne na pamet visina novčane kazne koju će da plate a ne da tom greškom u saobraćaju mogu da dovedu do smrtnog slučaja ili svog ili da pogine neko drugo lice u saobraćaju. Ono što je u Crnoj Gori negdje uvjerenje je da se nažalost saobraćajne nezgode dešavaju samo drugima", dodao je Perović.

Pa mnogi od njih, završe u našim informativnim emisijama. I mada od samih vozača najviše zavisi bezbjednost u saobraćaju, Perović poručuje i da nadležni moraju više da se posvete toj temi.

"Nažalost tek kada se dese nezgode kao što je u Plavu ova tema postane negdje aktuelna", kazao je Perović.

Pred nama su i praznici pa umjesto ispraznih apela onima koji će ipak u pijanom stanju sjesti za volan, ostali bi trebalo da budu oprezni. Na to upućuju i podaci od sredine januara 2023, prema kojima je za devet dana, uhapšeno više od 100 pijanih vozača.(Portal RTCG)