05-07-2016

Na pregled ili intervenciju čeka skoro 1.300 pacijenata

Na listama čekanja u Kliničkom centru Cme Gore (KCCG) ovog mjeseca je 1.299 pacijenata što je upola manje nego u julu prošle godine, ali svega 161 manje nego u avgustu 2015. kada se na listama čekanja KCCG nalazilo 1.138 pacijenata.

Na pregled ili intervenciju čeka skoro 1.300 pacijenata | Radio Televizija Budva

Iako iz KCCG napominju da su liste čekanja u toj zdravstvenoj ustanovi najmanje u regionu one se u posljednjih godinu nijesu znatno smanjile.

Uvidom u liste čekanja sa četiri klinike KCCG, može se zaključiti da najviše pacijenata, njih 340, čeka na dijagnostičke procedure na Klinici za očne bolesti, na scintigrafiju skeleta čeka 271, na spisku Centra za kardiohirurgiju Klinike za bolesti srca nalazi se 190, a Klinike za ortopediju i traumatologiju 112 pacijenata.

Na listi čekanja Centra za kardiologiju Klinike za bolesti srca nalaze se ukupno 63 pacijenta i to na spisku Centra za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca implantacije ICD deset, Centra za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca ugradnje pejsmejkera 31, Centra za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca implantacije CRT 15 i Centra za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca implantacije CRT-D sedam.

Iako iz KCCG tvrde da ažurirane liste čekanja za dijagnostičke procedure i operativne zahvate objavljuju početkom svakog mjeseca na sajtu te zdravstvene ustanove, liste čekanja Centra za kardiologiju Klinike za bolesti srca za jul za HDO, lista EF i RF ablacije, te 3D ablacije juče nije bila dostupna.

Na listi čekanja Klinike za onkologiju i radio-terapiju nalazi se ukupno 99 pacijenata od kojih na ambulantni pregled čeka 55, na zračenje dojke 25, a na hospitalizaciju 19 pacijenata.

Na Odjeljenju za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i radioterapiju najduže se čeka na scintigrafiju, odnosno snimanje skeleta koje čeka 271 pacijent, slijede scintigrafija štitaste žlijezde koju čeka 94, dinamsku scintigrafiju bubrega čeka 37, statičku scintigrafiju bubrega 36, scintigrafiju paraštitastih žlijezda 30, scintigrafiju pljuvačnih žlijezda čeka 17, a scintigrafiju pluća osam pacijenata. Na listi za Blood pool jetre nalaze se dva pacijenta.