23-06-2020

Na UCG prvi put elektronski upis za brucoše

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) prvi put će biti organizovan elektronski upis za brucoše, imajući u vidu postojeću situaciju i prevenciju širenja epidemije virusa COVID-19, kazao je direktor Centra informacionog sistema (CIS) UCG Miodrag Zarubica.


Foto: Mnemagazin.me

On je rekao da je CIS na elektronskom upisu intenzivno radio tokom prethodna dva mjeseca, na predlog rektora UCG Danila Nikolića.

"Studenti će se prijavljivati popunjavanjem elektronske prijave na veb stranici zvaničnog sajta UCG. Adresa ove veb stranice će biti objavljena u tekstu Konkursa za upis, a koji će biti objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta www.ucg.ac.me", kazao je Zarubica.

On je naveo da student u elektronskoj prijavi popunjava osnovne lične podatke, upisuje svoju e-mail adresu, kao i fakultet i studijski program za koji se prijavljuje.

"Od izuzetne je važnosti da svaki upisani podatak bude provjeren, precizan i tačan. Nakon podnošenja prijave, student će dobiti povratan mejl koji će ga informisati da je uspješno završio prvi dio prijave, uz zahtjev da dostavi dokumenta za upis u odvojene PDF fajlove. Svi potrebni dokumenti biće opisani u povratnom mejlu", rekao je Zarubica.

Mejl će ih, kako je dodao, informisati da u odvojene PDF fajlove treba da prilože odgovarajuću dokumentaciju.

"Svi koraci će biti, na jednostavan način, objašnjeni u tom povratnom mejlu. Student će dobiti i link za stranicu na koju treba da učita (uradi upload) dokumenta. Svaki pojedinačni dokument mora biti u PDF formatu i ne smije biti veći od pet megabajta", rekao je Zarubica.

Kako je kazao, minimalan skup učitanih dokumenata koje je moguće poslati su sva četiri svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja, lična karta ili pasoš i eksterna matura ili stručni ispit i oni su obilježeni zvjezdicom.

"Uz to može priložiti i diplomu Luča, ili diplomu, odnosno dokument o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi", objasnio je Zarubica.

Iz UCG su naveli da u povratnom mejlu stoji i objašnjenje da lice koje je podnijelo zahtjev za priznavanje inostrane obrazovne isprave, a postupak priznavanja nije završen prije isteka roka za podnošenje prijave za upis, može uslovno konkurisati za upis na osnovu potvrde da je pokrenut postupak priznavanja kod nadležnog organa.

"Ukoliko ovaj postupak ne bude završen do početka studijske godine, bude odbijen, ili ako inostrana obrazovna isprava ne daje pravo na upis na izabrani studijski program Univerziteta, smatraće se da upis nije izvršen", dodaje se u saopštenju.

Zarubica je kazao da će student, na kraju procedure, dobiti mejl sa potvrdom, koji će sadržati tačan naziv i adresu fakulteta na koju treba uputiti takođe preporučenu, odnosno kurirsku pošiljku, koja sadrži originalna dokumenta.

"Nakon što zaposleni u Studentskoj službi pregledaju učitane dokumente, oni verifikuju prijavu kao važeću i student dobija obavještenje o tome da li je njegova prijava punopravno prihvaćena i verifikovana", objasnio je Zarubica.

On je preporučio budućim studentima da prate sajt UCG i profile Univerziteta na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i Linkedin, za blagovremenu informaciju o raspisanom Konkursu.


Izvor: MINA News