09-01-2020

Nadmudrite prehladu

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke

Nadmudrite prehladu | Radio Televizija Budva

Mnogi se pitaju da li je moguće izbjeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vrijeme izuzetno prija. "Lomljivo" tijelo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite minerale cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, sjemenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vježbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno "dobre bakterije". One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mliječni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos bijelog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste sprečili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razređenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućstvu živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.