24-07-2021

Najbolje namirnice za doručak

Nutricionisti stalno ponavljaju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu, i da je započinjanje dana hranjivim obrokom važnije nego što mnogi misle.

Najbolje namirnice za doručak | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Osim što pomaže da nivo šećera u krvi bude u granicama normale, pomaže i da se preskoče kasnovečernji zalogaji, što je posebno važno onima koji se muče s viškom kilograma. Zbog toga stručnjaci savjetuju da doručkujte svaki dan, bez izuzetaka.

Mnogo je dokaza za to da doručak poboljšava zdravlje i smanjuje indeks tjelesne mase (BMI), a istraživanja pokazuju da ćete vjerovatno tokom dana sagoreti više kalorija nakon što ste doručkovali, dok je preskakanje doručka povezano sa sagorijvanjem manje kalorija tokom dana, prenosi N1.

Dobar doručak bi trebalo da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, ali i vlakna.

Postoji nekoliko izvrsnih namirnica kojima možete započeti dan.

Ovas
Kao cjelovito zrno ovas je pun vlakana i bjelančevina na biljnoj bazi, i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Zahvaljujući beta-glukanu ovas se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano poboljšava i nivo holesterola. Vlakna koja sadrži su kao gorivo za probiotike u tijelu, ona prijateljskim bakterijama pomažu da prežive i razvijaju se.

Jaja
Prepuna vitamina A, D i B 12, jaja su veoma hranjiv proizvod. Dva velika jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u toku danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.

Samo jedno jaje ima i oko osam grama proteina potrebnih skoro svemu u našem tijelu: koži, krvi i kostima. Proteinima je potrebno više vremena da se probave nego ugljenim hidratima, pa smo nakon konzumiranja jaja duže siti.

Sjemenke
Susam, čia, suncokret, bundeva ili lan, sjemenke možete dodavati žitaricama, smutijima, pudinzima i pecivima, a sadrže proteine, cink, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

Takođe, sadrže i topiva vlakna koja mogu da pomognu u smanjenju lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećaju dobar holesterol (HDL).

Banane
Banane pomažu da duže budemo siti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina, koji može da poboljša raspoloženje i smanji teskobu.

Topiva vlakna takođe će pomoći u snižavanju holesterola i spriječiti začepljenje arterija. Banane, ovas i kašika čia sjemenki ili oraha su idealna kombinacija za dobro zdravlje srca, piše Women’s Day.