01-04-2020

Najgora nedjelja za prodaju albuma u posljednjih 60 godina

Izbijanje epidemije korona virusa osakatilo je svaki aspekt muzičke industrije. Ne samo da se scena muzike uživo zaustavila, cjelokupna potrošnja muzike takođe je u opadanju. Prošle nedjelje saznali smo da je streaming opao za 7,6%, dok je prodaja albuma pala nevjerovatnih 27,6%. Sve to učinilo je prošlu sedmicu najlošijom za prodaju albuma u više od 60 godina.

Najgora nedjelja za prodaju albuma u posljednjih 60 godina | Radio Televizija Budva

Foto: liveformusic.com

Billboard navodi da je protivvrijednost 1,52 miliona albuma prodata tokom nedjelje od 19. marta – što je najmanji broj otkad su albumi postali format sredinom 1960-ih. Kupovina fizičkih medija takođe je pala na nizak nivo, jer je prošle nedjelje prvi prodaja fizičkih albuma prvi put pala ispod milion, u eri od kada statistiku vode Nielsen Music / MRC Data.

Slabija prodaja može se pripisati zatvaranju prodavanica fizičkih izdanja širom svijeta uz Amazonovu odluku da prestane da skladišti vinil u korist više "bitnih" albuma.

Nažalost, čini se da na vidiku nema rješenja. Čak je i Record Store Day – najunosniji dan prodaje albuma – odložen za april.

Izvor: headliner.rs